
Banánové cookies
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
banán • ořechy • ovesné vločkyPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Rychlovka, která je zdravá a určitě se vám bude hodit, když vás bude honit mlsná a zjistíte, že to u vás doma doma vypadá jak u snědenýho krámu. Potřebujete totiž jen dvě ingredience. Banán a vločky! Další ingredience už nejsou povinné, ale pokud sušenky chcete posunout o level výš, přidávejte podle chuti, vše co doma najdete a máte rádi…
Vločky mám vždy v zásobě a postarší a hnědnoucí banán se většinou taky najde. U nás se totiž jedí pouze banány tvrdší, skoro nezralé. Pokud se na šlupce objeví hnědý flíček, už se jich nikdo netkne. V tuto chvíli přichází moje chvíle. Nechám je dozrát ještě víc do hnědé a nevábné podoby a použiji na banánový chlebíček, muffiny nebo právě tyto placičky. Čím budou banány starší, tím líp, protože zesládnou a snadněji se rozmačkají.
Do placiček můžete přidat podle chuti ořechy, kousky čokolády, brusinky, rozinky a jiné semínka nebo sušené ovoce. Je to výborná svačina pro děti do školy, nebo na výlet. U nás se po nich hned zapráší. A pozor! Jsou děsně návykové.
Ingredience:
- 4 zralé banány
- 2 hrnky 250 ml ovesných vloček (používám jemné vločky), pro bezlepkovou úpravu lze požít jakékoliv jiné vločky
- 2 lžíce chia semínek (není nutné)
- pekanové ořechy, nasekané mandle, kousky čokolády, brusinky, slunečnicová semínka…dle vaší chuti
Postup:
- Banány dáme do misky a rozmačkáme vidličkou na kaši.
- Vsypeme vločky a chia semínka a dobře je s banánem promícháme. Navíc můžeme přidat ořechy a ostatní dobroty podle chuti.
- Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme lžičkou kopečky, které splácneme na co nejtenčí placičky, aby se dobře propekly.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180oC cca 15 minut, měly by začít na okrajích mírně hnědnout.
- Než budeme placičky sundavat z pečícího papíru, necháme je chvíli vychladnout.
- Poté je přendáme na mřížku.
TIP:
Pokud preferujete sladší chuť, přidejte trochu cukru, medu nebo sirupu. Javorový sirup pozvedne sušenky ještě dál…u nás se jedí jen přirozeně sladké, ale s javorovým sirupem a ozdobené ořechem budou o Vánocích mezi cukrovím.