
Bezinkový sirup
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
černý bez • cukrPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Před heřmánkem smekni a před bezem klekni…Tak zní rčení našich babiček. Naši předci dobře věděli na co je která bylina dobrá, a proto si černého bezu vážili. Zvyk darovat nevěstě bezovou sazenici, aby si ji mohla vysadit k novému příbytku, je už dávno zapomenutý. Ale naštěstí tyhle na dálku vonící keře rostou všude kolem nás.
Takže získat květy na výrobu domácího sirupu, není nijak obtížné. A když ho máte v rohu zahrady jako my, snadnější to být nemůže. Každý rok se těším, kdy začne kvést a vonět a já si ho naplno užiju. Nejdříve pohledem, jak je krásný, ale hned vzápětí vezmu nůžky a začnu stříhat…A druhý den hotový sirup nalévám do lahví. V lednici vydrží až do zimy. Pokud ho teda nespotřebujeme dřív. Druhá varianta je, že pár květů hodím do velké konvice nebo sklenice spolu s plátky citronu, nechám také přes noc vylouhovat, ráno přidám šťávu s půlky citronu, někdy taky trochu máty a výborná osvěžující bezová voda je hotová. Žádný cukr není potřeba.
A proč si ho naši předci tak cenili? Je to bylina, která se používá při nachlazení, vyvolává pocení, snižuje teplotu, působí také příznivě na dýchací cesty a usnadňuje odkašlávání. Pomáhá při detoxikaci organismu od škodlivých látek. Bezové květy tak nabízejí pomoc při dně, při problémech močových cest a ledvin, účinkují proti otokům. Bezový čaj snižuje i krevní tlak a upravuje zažívání. Léčivé účinky nemají pouze květy, ale i plody, listy, kůra a kořen.
Letos bez rozkvetl tak rychle, že je potřeba na něj co nejdřív vyrazit. Jinak krásné bílé květy zrezaví a bude pozdě. A kromě sirupu si nezapomeňte nějaké květy i usušit, budou se vám hodit na čaj, až přijde období viróz a chřipek a sirup bude dávno vypitý.
Čaj z čerstvých květů je velmi aromatický a také výborný.
Ingredience:
1 dávka: (připravuji minimálně 2 dávky najednou)
- 15 květů, podle velikosti květů jich může být více
- 1 kg cukru
- 1 l vody
- 4 citróny (nebo 2 citróny a 1 lžíce kyseliny citrónové)
Postup:
- Květy vyklepeme od případných broučků nebo propláchneme pod tekoucí vodou, pokud je to potřeba.
- Protože sirup nebudeme konzervovat ani vařit, dáme odměřenou vodu do hrnce a necháme několik minut vařit. Poté ji necháme zchladnout.
- Květy nandáme do sklenice nebo velkého hrnce, přidáme 1 na plátky nakrájený bio citrón (není chemicky ošetřen) a zalijeme vychladlou vodou. Květy stlačíme lžicí, vody by mělo být tolik, aby byly úplně ponořené. Přikryjeme a necháme do druhého dne louhovat.
- Přidáme citrónovou šťávu a bezovou vodu přecedíme přes plátýnko nebo utěrku do hrnce, všechnu tekutinu vymačkáme. Přisypeme cukr, popřípadě přidáme kyselinu citrónovou a mícháme než se cukr rozpustí. Bude to trvat nějakou dobu, ale stačí, když to po chvilkách promícháme. Pokud nemáte tolik trpělivosti, můžete tekutinu zahřát, ale jen na mírnou teplotu, abyste nezničili cenné látky obsažené v bezu.
- Po úplném rozpuštění nalijeme sirup do dobře vymytých lahví, aby se sirup nekazil. Před nalitím sirupu dávám sklenice ještě na chvíli do trouby vyhřáté na 100oC, abych je vysterilizovala. Víčko vytřu alkoholem, lahve zavřu a uložím do lednice. V lednici vydrží až do zimy, pokud ho nevypijeme dříve…Už se mi stalo, že se z několika dávek jedna sklenice sirupu po delší době zkazila. Je možné, že byla špatně vymytá sklenice, nebo špatně uzavřená lahev…
- Bezinkovou šťávu připravíme naředěním do konvice nebo sklenic podle chuti, přidáme ještě plátky citrónů, citrónovou šťávu, květy, pokud ještě kvetou a led.
TIP:
Kombinace bezinky a jahod je výborná…stačí hodit do mixéru hrst jahod, přidat sirup z bezinky a vodu a skvělé smoothie je na světě.