
Bílkový chlebíček
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
bílky • jablka • mandlePDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Tohle je recept od mojí babičky. Chlebíček je lehký jako vánek a díky jablkům vydrží vláčný několik dní. Ale u nás nikdy nevydrží. Pamatuji se, že babička ho dělala poměrně často, protože ji při pečení zbývaly bílky, které postupně přidávala do sklenice s uzávěrem. Sklenici měla postavenou mezi kuchyňským oknem. Když zmizela, byl napečený chlebíček nebo pusinky. A nebo je prostě přidala ušlehané do nějaké bábovky a ubrala kypřícího prášku.
Stejně to dělám i já. Bílky sbírám do skleničky od nutelly, která má gumové víčko. Jenom někdy zapomenu, jak dlouho tam ty bílky schovávám a pak letí do koše. To by mi babička dala! Ona byla ta správná hospodyně, která všechny zbytky spotřebovala.
Recept na bílkový chlebíček se vám bude hodit v předvánočním čase, protože při přípravě cukroví, vám určitě spoustu bílků zůstane. Chlebíček můžete péct i v dortové formě. Ozdobený šlehačkou ho s klidem nabídněte i té nejvzácnější návštěvě, protože ho povýšíte na luxusní dortík.
Ingredience:
- 6 bílků
- 100g třtinového cukru + lžíce vanilkového
- 100g polohrubé mouky ( 50 g celozrnná špaldová)
- 50g strouhaných mandlí (ořechů)
- 60 g másla rozpuštěného zchladlého
- 2 jablka na kostičky
Postup:
- Bílky se špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu.
- Po částech zašleháme cukr až vznikne tuhá a lesklá hmota.
- Mouku promícháme s mandlemi a směs lehce vmícháme do bílků.
- Opatrně přimícháme rozpuštěné máslo, jen lehce obracíme vařečkou, aby našlehané bílky nespadly.
- Nakonec přidáme jablka nakrájená na kostičky.
- Pečeme v předehřáté troubě na 160oC cca 35 min.