menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/08/DSC_6581-960x637_c.jpg

Boloňské špagety po asijsku


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Boloňské špagety u nás dávno zdomácněly, vařím je podle Itala a poměrně často. A tak se mi zdálo, že by nezaškodila změna. A ta změna přišla, jak jinak, z Asie…Alespoň jednou týdně to u nás doma musí vonět po zázvoru, citrónové trávě a koriandru a pálit od chilli eye bird (to jsou ty malé červené potvory, které pálí fakt hodně). Jakmile mi v lednici chybí některá z těchto ingrediencí, začínám být mírně nervózní, že nebudu mít z čeho vařit.
Zázvor i chilli jsou k sehnání všude, ale  citrónová tráva, limetové listy a čerstvý koriandr, s tím je potíž! U nás Vietnamci, koriandr neprodávají, v supermarketu občas bývá takové malé ubohé balení, ale není to vždy. Přes léto pěstuju koriandr na zahradě, ale vydrží jen chvilku a pak jde do květu a tím pádem i na kompost.
Takže zbývá Sapa. A teď nově jsme objevili Malešice, které jsou od nás blíž, je to tam příjemně menší, ale sežene se tam celkem vše. A slušné Pho si tam tam taky můžeme dát. Když koupím přiměřené množství koriandru – tak 4 balíčky, hned ho pořádně propláchnu, vyhodím špatné a pomačkané výhonky, nechám trochu okapat a uložím do mikrotenového sáčku do lednice. Takto vydrží i 14 dní.
Ještě rada, co s balíčkem citronové trávy a stejně tak i pytlíčkem chilli. To, co nespotřebuju hned, zamrazím a mám je pak k použití kdykoliv. Stejně tak kupuji už zamražené limetové listy, bez kterých by některá jídla neměla tu správnou autentickou chuť. Jeden limetový list dokáže s chutí udělat úplný zázrak.
Špagety v tomto receptu nahrazuji soba nudlemi. Jsou to pohankovo-pšeničné nudle, uvařené za pár minut. Pro bezlepkovou verzi lze připravit rýžové nudle.

6-8 porcí

DSC_6573

Ingredience:
  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 4 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • kousek zázvoru
  • chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stonky citronové trávy
  • 2 limetové listy
  • 0,5 dcl portské víno
  • 1 konzerva loupaných krájených rajčat
  • větší hrst kešu oříšků, čerstvý koriandr na servírování
  • nudle soba – pohankové nudle
IMG_6532Postup:
  1. Nejprve si nakrájíme cibuli, mrkev a celer na kostičky.
  2. Česnek, chilli a zázvor  nasekáme na jemno. Podle toho, jak máme rádi ostré, dáme buď celou chilli papričku, nebo odstraníme semínka.
  3. Na oleji osmahneme cibuli do sklovata. Přidáme zázvor, chilli a česnek a chvíli smažíme, ale pozor aby se nám nepřipálil česnek – zhořkl by.
  4. Přidáme mrkev a celer, chvíli restujeme a nakonec vyklopíme do hrnce maso, které necháme vydusit, až se odpaří všechna tekutina a začne se připékat.
  5.  Přilijeme portské víno, které necháme vyvařit.
  6. Nakonec vyklopíme konzervu rajčat, přidáme kousky citronové trávy a limetové listy, podlijeme trochou vody a necháme dusit cca 1 hod, až dostane směs tu správnou konzistenci.
  7. Na pánvičce opražíme kešu ořechy a nasekáme je na hrubo.
  8. Soba nudle uvaříme podle návodu .
  9. Servírujeme s opraženými nasekanými kešu ořechy a čerstvým koriandrem.

DSC_6576

DSC_6580

DSC_6585

Komentáře

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">