
Boršč
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
bílé zelí • červená řepa • houbyPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Protože začala opožděná houbařská sezona, nemohli jsme v lese chybět. Domů jsme se vrátili s pěknými úlovky, a tak po houbové omáčce a kulajdě přišel na řadu boršč. Ten z hovězího masa zná asi každý, protože zdomácněl v nejedné české restauraci. Na Prezidentské chatě u misky boršče končí většina našich pěších i běžkových výletů po Jizerských horách…Ale postní s houbami, je alternativa, kterou znám z dětství. Moje máma je kuchařka z donucení, ale v repertoáru má několik oblíbených jídel, které dotáhla k dokonalosti. Z polévek je to vývar, kulajda a boršč. Boršč je ukrajinský recept po mojí prababičce a doma jsme ho často mívali. Já ho taky vařím, ale pravda je, že ještě radši si ho dám u mámy. Když tu spoustu zeleniny nemusím krájet na nudličky já, chutná mi ještě víc :))
Když ho vařím, udělám pořádný hrnec a jíme ho několik dnů. Rozleželý je prostě nejlepší. Do opravdového sychravého podzimu, který začal, je to výborný životabudič. O všech těch vitamínech a vláknině, které zelí, řepa a všechna ta ostatní zelenina obsahuje se ani nebudu rozepisovat. Byl by to moc dlouhý odstavec….
Ingredience:
- 1 velká cibule
- 4 mrkve
- 1 petržel
- ½ celeru
- 2 červené řepy
- ¼ – ½ hlávky zelí, podle velikosti
- 1 plechovka krájených rajčat
- 200 g rajského protlaku
- 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře
- sůl, pepř podle chuti
- houby čerstvé nebo sušené
- 4 brambory, nemusí být (pokud chceme polévku ještě výživnější a hustší)
- citron nebo ocet na dochucení
- kysaná smetana na podávání
Postup:
- Cibuli nakrájíme na drobno, všechnu zeleninu na kostičky, zelí na nudličky.
- Na oleji osmažíme cibuli, přidáme všechnu zeleninu kromě zelí a necháme chvíli restovat.
- Do hrnce přisypeme zelí, zamícháme, zalejeme konzervou rajčat a rajským protlakem rozmíchaném ve vodě.
- Přidáme koření, sůl, houby (sušené necháme dopředu změknout ve vodě) a vše necháme 20 minut vařit.
- Pokud chceme boršč i s bramborami, přidáme je na kostičky nakrájené a uvařené v tento moment (vodu nesléváme, ale nalijeme ji do polévky, škrob z brambor zahustí polévku)
- Polévku dochutíme, naředíme podle potřeby vodou a necháme ještě přejít varem.
- Podáváme s kopečkem kysané smetany.
TIP:
Místo kysané smetany, můžete podávat i tekutou šlehačku. Polévku krásně zjemní.