menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/10/DSC_6925-960x637_c.jpg

Boršč


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Protože začala opožděná houbařská sezona, nemohli jsme v lese chybět. Domů jsme se vrátili s pěknými úlovky, a tak po houbové omáčce a kulajdě přišel na řadu boršč. Ten z hovězího masa zná asi každý, protože zdomácněl v nejedné české restauraci. Na Prezidentské chatě u misky boršče končí většina našich pěších i běžkových výletů po Jizerských horách…Ale postní s houbami, je alternativa, kterou znám z dětství. dsc_9083Moje máma je kuchařka z donucení, ale v repertoáru má několik oblíbených jídel, které dotáhla k dokonalosti. Z polévek je to vývar, kulajda a boršč. Boršč je ukrajinský recept po mojí prababičce a doma jsme ho často mívali. Já ho taky vařím, ale pravda je, že ještě radši si ho dám u mámy. Když tu spoustu zeleniny nemusím krájet na nudličky já, chutná mi ještě víc :))

Když ho vařím, udělám pořádný hrnec a jíme ho několik dnů. Rozleželý je prostě nejlepší. Do opravdového sychravého podzimu, který začal, je to výborný životabudič. O všech těch vitamínech a vláknině, které zelí, řepa a všechna ta ostatní zelenina obsahuje se ani nebudu rozepisovat. Byl by to moc dlouhý odstavec….dsc_6921

Ingredience:
  • 1 velká cibule
  • 4 mrkve
  • 1 petržel
  • ½ celeru
  • 2 červené řepy
  • ¼ – ½ hlávky zelí, podle velikosti
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 200 g rajského protlaku
  • 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře
  • sůl, pepř podle chuti
  • houby čerstvé nebo sušené
  • 4 brambory, nemusí být (pokud chceme polévku ještě výživnější a hustší)
  • citron nebo ocet na dochucení
  • kysaná smetana na podávání
Postup:
  1. Cibuli nakrájíme na drobno, všechnu zeleninu na kostičky, zelí na nudličky.
  2. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme všechnu zeleninu kromě zelí a necháme chvíli restovat.
  3. Do hrnce přisypeme zelí, zamícháme, zalejeme konzervou rajčat a rajským protlakem rozmíchaném ve vodě.
  4. Přidáme koření, sůl, houby (sušené necháme dopředu změknout ve vodě) a vše necháme 20 minut vařit.
  5. Pokud chceme boršč i s bramborami, přidáme je na kostičky nakrájené a uvařené v tento moment (vodu nesléváme, ale nalijeme ji do polévky, škrob z brambor zahustí polévku)
  6. Polévku dochutíme, naředíme podle potřeby vodou a necháme ještě přejít varem.
  7. Podáváme s kopečkem kysané smetany.

TIP:

Místo kysané smetany, můžete podávat i tekutou šlehačku. Polévku krásně zjemní.

dsc_6926

dsc_6924a

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">