menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/02/DSC_2948-960x638_c.jpg

Bulgurový salát


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Bulgurový salát patří do kategorie celoročních salátů a je to naše stálice. Jeho velkou výhodou je, že je to salát trvanlivý, který můžete připravit i den předem a jeho chuti to spíš prospěje. V lednici vydrží určitě 2 až 3 dny. Můžete ho servírovat jako přílohu ke grilovanému masu, ale i jako celkem kompletní hlavní chod. A jeho velká mísa vždycky zaručeně zmizí….

DSC_2964K této verzi jsem se dopracovala postupně. Původně to byl těstovinový salát, místo lilku v něm byla cuketa…až jsem postupně snad všechny ingredience vyměnila…:)))DSC_2923U salátů mám problém se sepsáním receptů. Většinou je vytvářím od oka, nic nevážím ani neměřím…takže množství berte jako orientační. Pokud něčeho dáte víc a něčeho naopak méně, vůbec nic se nestane…i s chutí můžete trošku improvizovat a přidat čerstvé bylinky, jako mátu, koriandr nebo rozmarýn, také kapary jsou výborné. Ale čeho nikdy nedávám míň, jsou moje milovaný kešu. A pokud tenhle salát připravuju na závody dračích lodí, dávám jich tam 2 x tolik, protože někteří z naší posádky jedou jenom po kešuácích…DSC_2934Bulgur je předvařená a drcená pšenice, jehož příprava je jednoduchá a rychlá. Používá se jako alternativa rýže, ale jeho struktura i chuť je výborná právě do salátů. Pokud si doma dáváme salát jako hlavní chod, přidávám do něj těsně před servírováním salátové listy, a cherry rajčátka.DSC_2910

Ingredience:
  • 500 g suchého bulguru
  • 1 lilek
  • 3 mozarely (balení 125 g čisté váhy), pro veganskou verzi použijeme tofu
  • 200 g Sušených rajčat
  • 50 g (jedno balení) hladkolisté petržele
  • 200 g černých oliv
  • 100 g kešu ořechů
Zálivka:
  • 2 lžíce octu
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička bylinkové soli
  • 1 lžíce cukru
  • pepř podle chuti
Postup:
  1. Nejdříve uvaříme bulgur podle návodu. Odklopíme pokličku a vidličkou ho nadlehčíme, aby zůstal sypký. Doba varu je cca 15 minut, ale můžeme ho jen zalít horkou vodou a nechat odstát zabalený v teple 30 minut, nebo dokonce zalít jen studenou vodou a nechat změknout asi 1 hodinu.
  2. Lilek nakrájíme na 1 cm kolečka, která upečeme v troubě (recept zde). Lilek si můžeme připravit i dopředu. Pokud máme málo času, nebo nemáme zrovna po ruce troubu, lze ho osmažit na olivovém oleji.
  3. Na menší kousky nakrájíme sušená rajčata, lilek, mozarelu, můžeme i olivy a promícháme s bulgurem.
  4. Ve skleničce zamícháme zálivku, nalijeme ji na salát a řádně promícháme. Na promíchání je lepší použít velkou mísu, z které potom salát přendáme do servírovací mísy.
  5. Na suché pánvi opražíme kešu ořechy a nakonec je lehce vmícháme do salátu.

DSC_2968DSC_2952DSC_2958DSC_2961

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">