menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2018/01/DSC_3531-960x637_c.jpg

Celerový krém


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Polévka je grunt! To vždycky říkala moje babička a říká to i máma. Když jdeme k rodičům na oběd, musí být polévka i hlavní chod. Někdy se mámě pokouším vnutit, že polévka nemusí být, ale setkám se s přívalem argumentů, proč nemám pravdu. Je v ní většinou spousta zeleniny a tudíž vitamínů, zároveň do těla dostaneme tekutiny, jídlo bez ní není kompletní atd.

Ale já si pořád myslím, že při každém jídle být nemusí, nebo naopak může být jen jako hlavní chod. Ovšem, když jdou rodiče na oběd k nám,  polévku radši uvařím…Celerová patří do kategorie polévek, které jsou jako lehčí oběd, nebo večeře.celerovy-kremCeler je zelenina celý rok dostupná a proto po něm ráda, obzvlášť v zimě, sáhnu. Jako každá zelenina, obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Působí antibakteriálně, pomáhá při astmatu a onemocněních dýchacích cest, což se hlavně v zimě hodí. Také působí močopudně a má příznivý vliv na naše trávení. Rozpouští prý usazeniny v našem těle, proto by ho měli jíst všichni, kteří trpí dnou, artritidou i revmatismem. A nejznámější jsou samozřejmě jeho účinky na mužskou potenci…jestli jsou i tyto účinky pravdivé, nevím, ale určitě si polévku uvařte. Minimálně bude chutnat!

Do této polévky přidávám kešu smetanu,  která dodá zdravé tuky a polévka je tak veganská i bezlepková zároveň. Pokud nemáte problém se smetanou, můžete polévku zjemnit místo kešuákami šlehačkou nebo kysanou smetanou. Dochutit ji můžete ještě šťávou z citronu. Přidáním mleté citronové trávy, ale už  lehce navinulá je.kesu-mleko

5 – 6 porcí

Ingredience:
  • 1 velká bulva celeru
  • 2 větší cibule
  • 2 – 3 brambory
  • sůl
  • olivový olej
  • 1 lžička citronové trávy sušené, mleté
  • ½ hrnku kešu ořechů namočených nejlépe den předem (budeme je mixovat s vodou na smetanu – pokud jsme je nenamočili předem, můžeme je namočit do vroucí vody alespoň na 1 hod)

Na dokončení

  • 4 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • limetový list
  • olivový olej

celerovy-krem

Postup:
  1. Cibuli, celer i brambory nakrájíme na kostky. Nemusíme na drobno, polévka se bude mixovat.
  2. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme celer a společně restujeme. Zasypeme lžičkou sušené citronové trávy, zalijeme vodou a osolíme.
  3. Když se voda začne vařit, přidáme brambory. Vody by mělo být tolik, aby byla zelenina ponořená. Vaříme 20 minut.
  4. Mezitím si nakrájíme česnek na tenké plátky, chilli papričku na drobno. Na rozpálený olej hodíme česnek s chilli a limetové listy. Restujeme chvilku, než začne česnek měnit barvu. Rychle sundáme z plotýnky, aby se česnek nepřipálil a nezhořkl. Musíme počítat s tím, že je olej rozpálený a ještě chvíli česnek opéká.
  5. Uvařenou polévku rozmixujeme, Naředíme vodou do požadované konzistence a zjemníme kešusmetanou. Tu vytvoříme tak, že předem namočené kešu ořechy společně s hrnkem vody rozmixujeme v mixéru. Necháme mixovat několik minut, aby byla smetana opravdu hladká.
  6. Podáváme s chilličesnekovým olejem.

celerovy-kremcelerovy-kremcelerovy-krem

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">