menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/09/DSC_7983-960x637_c.jpg

Chilli karotkový krém s krůtím masem a quinoou


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Polévka je bezvadný výmysl. Těch možností, jak se může připravovat, z jakých surovin, jakou může mít hustotu nebo strukturu. A kolikrát je lepší uleželá, než čerstvá, takže se dá připravit předem a ohřátá je „vcukuletu“…

dsc_7510Polévky vařím také ráda proto, že ve všední dny je u nás doma někdy těžké, abychom se všichni sešli večer ke společné večeři. A tak si z velkého hrnce každý odebere, na jakou porci se cítí a ohřeje si ji. A těch vitamínů, co se do ní může propašovat. To ještě v době, kdy děti některou zeleninu odmítaly jíst…v hustém rozmixovaném krému jim náramně chutnala.

K těm výživným a rozmixovaným krémům patří i naše oblíbená chilli mrkvovka. Je jednoduchá, rychlá a těch betakarotenů a vitamínů A, to se imunitní systém jenom raduje a oči vidí nevídané!

Pokud k ní přidáte maso a quinou, můžete si být jisti, že servírujete kompletní hlavní chod. A nezapomeňte servírovat i papírové kapesníky, protože po chilli se budete potit, možná i brečet…:) Chuť chilli se nejlépe neutralizuje ovocem, takže zákusek nepřipravujte, stačí nakrájené ovoce a všechny chuťové pohárky budou spokojené.

6 – 8 porcí

dsc_7529

Ingredience:

750 g krůtích prsou na tenké plátky nebo kousky

Na marinádu:
  • 1 stroužek česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
Polévka:
  • 1 kg mrkve
  • 1 cibule
  • cca 2 cm zázvoru
  • 1 – 2 chilli paprička eye bird, záleží, jak chcete polévku pálivou, pokud méně, zbavte papričku semínek
  • 2 limetové listy, nejsou nutné, pokud je neseženete, ale dávají polévce tu správnou lehce limetkovo-navoněnou chuť
  • 100 g kulatozrnné rýže – cca půl hrnku
  • 250 ml kokosového mléka
  • Sůl
  • Šťáva z cca ½ limety (podle chuti)
  • Čerstvý koriandr
  • 3 lžíce oleje

250 g Quinoa
neboli merlík chilský, je velmi výživná bezlepková plodina, pěstovaná v jižní Americe. Obsahuje vysoké procento bílkovin a vitamínů a Nasa ji dokonce zařadila do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů. Takže její vyšší cena je pochopitelná, i když si ji pamatuji ještě před pár lety výrazně levnější…

dsc_8009

Postup:
  1. Nejdříve připravíme marinádu na naložení masa. Všechny ingredience spolu rozmixujeme v mixéru (nebo ponorným mixérem) na hladkou omáčku, případné nerozmixované kousky nevadí.
  2. Vzniklou omáčku přelijeme do mísy a pořádně promícháme s nakrájeným masem.
  3. Necháme odležet alespoň 1 hod., klidně přes noc v lednici.
  4. Na polévku nakrájíme cibuli, zázvor, chilli, mrkev, nemusíme nijak najemno, nakonec se polévka rozmixuje.
  5. Cibuli osmažíme na oleji, přidáme zázvor, chilli a mrkev a ještě chvíli restujeme.
  6. Přidáme rýži, limetové listy a zalijeme 1 litrem vody, osolíme.
  7. Vaříme 25 min.
  8. Mezitím uvaříme quinou dle návodu.
  9. Z polévky vyndáme limetové listy a rozmixujeme ji  dohladka, přilijeme kokosové mléko a vodu podle požadované hustoty.
  10. Dosolíme, dochutíme šťávou z limety a necháme ještě přejít varem.
  11. Polévku odstavíme a na grilu nebo pánvi ogrilujeme naložené maso.
  12. Do talířů dáme kopeček quinoy, kousky masa, přelijeme polévkou a ozdobíme koriandrem.

dsc_8006dsc_7971Nevím co mě to napadlo, ale v srpnu jsem se přihlásila do soutěže I love chilli, kterou vyhlásila škola vařeni Cheffparade. V prvním kole šlo jen o zaslání receptu, z kterého měli vybrat 12 nejlepších, které postoupí do dalšího kola. A protože chilli je moje oblíbená ingredience, nakonec jsem si řekla, proč ne? Pošlu recept, to mě nic „nestojí“…když mi přišla zpráva, že jsem postoupila do dalšího kola, dost mě to překvapilo. Nakonec jsem se probojovala až do finále této soutěže, ale o tom píšu více zde.dsc_7985 dsc_7995 dsc_8002

Komentáře

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">