menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/11/DSC_0176-960x637_c.jpg

Chlebíčková polévka


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Pokud jste na tom stejně jako já a občas se seknete v množství pečiva, které domu koupíte, pak vám zůstane i půl starého bochníku chleba. Možností, jak ho zpracovat, aby nezplesnivěl, je několik. Můžete ho nakrájet na krajíce a usušit pro králíky (pokud máte někoho, jako je můj strejda..) nebo nakrájet na kostičky a nakrmit labutě a kačeny. Další variantou jsou topinky.
Ty zdravé, opečené v topinkovači, k snídani dobrý, ale když máte na výběr čerstvý rohlík nebo buchtu…chleba v šuplíku zůstane. A ty smažené v oleji, které nejsou zrovna „hitem“ zdravé kuchyně, ale tatarák si bez nich neumím představit, konzumujeme jen občas. Pak přichází na řadu chlebíčková polévka od mojí babičky, kterou jsme v dětství mívali často a byla jednou z mých oblíbených.dsc_9937Babička byla úžasná kuchařka a hospodyně. Měla vystudovanou „rodinku“, čtyři děti, 8 vnoučat, králíky, slepice, zahradu a do svých 80 let vařila a pekla celé rodině. Měla jsem  štěstí, že jsem k ní chodila na obědy celou základní školu. „Umění“ školní jídelny jsem tak mohla ochutnat až na střední. To byl šok…

Ale zpátky k polévce. Je jednoduchá a nepotřebujete nic, co byste neměli doma v lednici. A dochutit ji můžete podle svých chutí. Můžete přidat bylinky, česnek, opražená semínka…

6 porcí
dsc_9952
Ingredience:
  • ½ staršího bochníku chleba (může být samozřejmě i čerstvý)
  • 1 l vody nebo zeleninového vývaru
  • ½ l mléka
  • 2 vejce, můžeme přidat i bílky navíc, pokud nám zbyly po pečení
  • sůl, pepř (podle chuti oblíbené bylinky, česnek)
  • muškátový oříšek
  • šlehačka na zjemnění, nemusí být
  • k servírování opražená slunečnicová semínka, petržel, jarní cibulka, pažitka apod. podle chuti

dsc_9947

Postup:
  1. Chleba nakrájíme na plátky a střídku nalámeme na kousky do hrnce.
  2. Chleba zalijeme vodou, nebo vývarem a pokud máme čas, necháme chvíli (klidně hodinu) máčet, tím zkrátíme dobu varu.
  3. Chleba s vodou přivedeme k varu, ztlumíme a necháme pomalu bublat, až se chleba rozvaří. Doba varu záleží na předešlém namáčení (asi čtvrt až půl hodiny)
  4. Když je chleba rozvařený, přilijeme mléko, metličkou pořádně prošleháme a necháme provařit.
  5. Do vroucí polévky vmícháme vejce tak, aby nám utvořily menší kousky. My měli rádi, když babička míchala méně a na talíř se nám tak dostal větší kus žloutku nebo bílku.
  6. Nakonec polévku ochutíme solí, pepřem a strouhneme muškátového oříšku, popřípadě přidáme rozetřený česnek nebo oblíbené bylinky (já dávám pouze muškátový oříšek). Pokud by byla moc hustá, zředíme vodou nebo mlékem.
  7. Pro zjemnění chuti můžeme ještě přidat šlehačku, tím bude polévka jemnější a krémovější.
  8. Servírujeme posypané opraženými semínky nebo bylinkami.

dsc_0189dsc_0201dsc_0192dsc_9961dsc_9039

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">