menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/03/DSC_4197-960x637_c.jpg

Citronový čískejk


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Recept na cheesecake jsem kdysi dostala od kamarádky Helenky a na nějakou dobu se stal u nás doma favoritem. Je to neuvěřitelně rychlý a jednoduchý moučník a navíc každá návštěva se nad ním rozplývala. Od té doby jsem zkoušela spoustu variant, jak na korpus, tak i na krém a nikdy to nebyl propadák.Když náhodou nebyly doma Koka sušenky, použila jsem ty, které byly po ruce a podle potřeby nebo mé momentální inspirace jsem použila o trochu víc másla, nebo přidala mleté oříšky. A krém se dá obměňovat podle zásob v lednici. Když se v lednici nenašlo dostatečné množství smetanového sýru, nahradila jsem část nebo celou dávku tvarohem a ricotta se osvědčila taky skvěle.

Tato svěží varianta s citronem, u nás poslední dobou vítězí a skvělou obměnou je použití limety. Jen při používání kůry je lepší použít bio citrony, které nejsou chemicky ošetřené. Pokud je neseženete, pořádně citrony vydrhněte kartáčkem a omyjte horkou vodou.

A horní vrstvička vanilkové smetany, tak ta je stejně nejvíc! Tady ovšem pozor na kysanou smetanu, musí to být poctivá kysaná smetana bez použití škrobů a minimálně 16% tuku, jinak neztuhne a rozteče se.

Důkazem o jaké dobrotě píšu, je i naše Bára, která se do kuchyně zrovna nehrne, (je to přece děsná ztráta času!), ale tenhle moučník se sama naučila péct asi ve 12 letech, aby si ho mohla udělat, kdyby náhodou nebyla máma nablízku a ona na něj dostala chuť.DSC_4187

Ingredience:

korpus:

  • 180 g Koka sušenek (lze použít jakékoliv jiné sušenky podle chuti)
  • 60 g rozpuštěného másla

krém:

  • 2 x rodinné balení Lučina 200 g (nebo jiný smetanový sýr, popřípadě tvaroh nebo riccota)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 celá vejce
  • Šťáva  a kůra z jednoho citronu

horní vrstva:

  • 400 g kysané smetany 18% tuku (přesné množství smetany můžete přizpůsobit velikosti kelímku – 1 velký, nebo 2 malé, které bývají o něco menší – 160 g). Tučnost je potřeba dodržet min.16%, jinak by vrstva neztuhla.
  • 2x vanilkový cukr(2 lžíce domácího vanilkového cukru)
Postup:
  1. Sušenky rozmixujeme, nebo rozdrtíme v pytlíku válečkem, dáme do misky, přidáme rozpuštěné máslo, uhněteme prsty do žmolenky a vtlačíme na dno dortové formy do jednolité uhlazené vrstvy. Dobře jde vrstva uhladit dnem skleničky, nebo lžicí.
  2. V míse ušleháme ze všech ingrediencí krém, který opatrně nalijeme na sušenkový základ a dáme péct do předehřáté trouby 190oC na 25 min.
  3. Mezitím smícháme zakysanou smetanu s cukrem – nasypu cukr přímo do kelímku (nebo do každého kelímku 1 cukr), promíchám, nechám rozpustit a ještě jednou promíchám před nalitím na upečený koláč.
  4. Koláč vyndáme z trouby a teplotu zvýšíme na 210oC.
  5. Smetanu nalijeme na upečený koláč, stěrkou rozprostřeme po celé ploše a dáme zapéct na 5 min.

DSC_4201DSC_4175DSC_4204DSC_4180

DSC_4213

Komentáře

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">