Čočka se zastřeným vejcem
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
cherry rajčátka • čočka beluga • čočka Berry • mrkevPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
V momentě, kdy jsem objevila drobnozrnnou zelenou francouzskou čočku Berry a černou Belugu, které se nerozváří a zůstávají pěkně sypké, se můj postoj k čočce jako hlavnímu jídlu změnil. Do té doby, jsem ji používala pouze do polévek.
Čočku nakyselo jsem nikdy neměla ráda. Ve školní jídelně šel celý obsah do kyblíku. I s tlustou klobásou, která se obyčejně servíruje s touto nevzhlednou hnědou hmotou, politou omastkem a cibulkou. Už jako dítěti mi taky přišlo divný, jak to v kombinaci s klobásou může být zdravé jídlo…
Takže pokud jste na tom podobně, zkuste toto jednoduché jídlo a možná se pak čočka stane taky vaší oblíbenkyní…Můžete si ji dát jako lehký oběd nebo večeři, ale pokud se bez masa neobejdete, je to i výborná příloha k masu či rybám. A fantazii se meze nekladou, berte recept jako inspiraci. Pokud se vám bude chtít přidat jiná zelenina, jako např. cuketa, paprika, lilek, nebude to na škodu. Je to jen podle vašich chutí, či momentálních zásob.
Myslím, že zelená čočka mi ostatně pomohla dostat se do finále soutěže na Foodparade festivalu, kde jsme si měli poradit s půlkou kuřete za 1 hodinu. Horší úkol jsem si nemohla představit, protože co sním, aby zaujalo? Tak jsem ke kuřecímu steaku udělala tuhle přílohu. (více se můžete dočíst zde)
A teď k samotné čočce:Zelená čočka Berry i černá čočka Beluga jsou přezdívané jako kaviár chudých. Nerozváří se, nemusí se namáčet a jsou uvařené cca za 20 minut. Obě mají lahodnou oříškovou chuť. Jejich konzumací do svého těla dostaneme velké množství vlákniny, bílkovin a minerálů. Z vitamínů jsou to ty ze skupiny B, železo, hořčík, vápník a selen. Takže skvěle chutná a ještě má příznivé účinky na náš organismus.
4 porce
Ingredience:
- 1 hrnek zelené čočky Berry nebo černé čočky Beluga
- bobkový list
- 2 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 – 4 mrkve podle velikosti i chuti
- 4 řapíky celeru
- 250 g cherry rajčátek
- 2 – 3 lžíce nasekaného koriandru, případně hladkolisté petržele
- olivový olej
- sůl, pepř
- 4 vejce
Postup:
- Nejdříve dáme vařit čočku s bobkovým listem. Tyto druhy čočky se nemusí namáčet a můžeme je dokonce vařit se solí.
- Než se čočka uvaří, nakrájíme cibuli a česnek na jemno, mrkev a celer na kostičky.
- Rajčátka rozřízneme na půlky nebo na čtvrtky podle velikosti.
- Na oleji osmažíme cibuli, přidáme česnek a mrkev s celerem, osolíme, opepříme, chvíli restujeme, poté podlijeme troškou vody a podusíme.
- Než se zelenina podusí, uvaříme zastřená vejce, která vyndáme do misky.
- Když se odpaří voda a zelenina je podušená ne úplně do měkka, přidáme rozkrojená rajčátka, společně ještě chvíli restujeme.
- Přidáme uvařenou čočku, promícháme, případně prohřejeme, pokud použijeme čočku uvařenou již dříve. Dochutíme solí a pepřem, posypeme nasekaným koriandrem. Pár lístků necháme na ozdobu.
- Servírujeme na talíře, nahoru položíme zastřené vejce a ozdobíme koriandrem.
TIP:
Čočka se může vařit i přímo se zeleninou: k orestované zelenině se přidají rajčátka, promíchají se a přisype se propláchnutá čočka. Podlije se vodou, zamíchá, osolí, opepří a nechá 20 minut vařit. Vodu dávám odhadem, cca 1 cm nad povrch čočky. V tomto případě si nechám pár půlek rajčat stranou a osmažím je před servírováním řeznou stranou dolu na olivovém oleji a použiji na ozdobu.