menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/01/DSC_0249-1-960x638_c.jpg

Čočkovka po indicku


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Na Nový rok dodržujeme tradici a jíme vždycky čočku. Teda spíš čočkovou polévku, kterou vařila už moje babička. Je to taková ta česká klasika, zahuštěná jíškou s česnekem a majoránkou. Dětem nikdy moc nechutnala, ale vždycky aspoň pár lžic snědly. Motivace, aby se jich držely peníze, je přesvědčila…Ale indická čočkovka, ta jim chutnala hned.

dsc_0219-2Nevím, jestli mám psát ódu na ponorný mixér nebo na polévky…nebýt mixéru, nikdy bych do svých dětí nedostala tolik zeleniny ani luštěnin. Je to naprosto geniální: pár kousků zeleniny ledabyle nakrájené, červená čočka, koření, voda, chvilka varu, nakonec mixér a výborná polévka je na světě. Pokud nejíte luštěniny pravidelně a vaše rodina se jim brání v takovémto hustém krému je snědí a ani si nevšimnou…Proto polévky vařím ráda a často. Jejich výhodou je, že i z pár ingrediencí se dá vykouzlit chutný a hustý krém. A pokud zrovna nějaká ingredience chybí, jednoduše se dá nahradit nebo vynechat. Místo čočky mungo fazole nebo cizrna (z konzervy, v případě nedostatku času, nebo naopak zbytek uvařené z minulého dne).dsc_0216

6 – 8 porcí

Ingredience:
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 řapíky celeru, nebo kousek bulvy
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g červené čočky
  • sůl
  • 1 lžička kari koření
  • ½lžičky kurkumy
  • špetka chilli,
  • olivový olej
Na dokončení:
  • 1 cibule
  • 10 cherry rajčátek nebo 2 oloupaná rajčata
  • 1 mrkev
  • čerstvý koriandr (hladkolistá petržel)
  • olivový olej
Postup:
  1. Všechnu zeleninu nakrájíme na větší kusy a na oleji osmahneme.
  2. Přidáme koření, až se rozvoní, nasypeme propláchnutou čočku a zalijeme vodou.
  3. Povaříme 20 minut.
  4. Nakonec rozmixujeme a zředíme vodou na požadovanou konzistenci.
  5. Dochutíme solí, případně citronovou šťávou.
Na dokončení:
  1. Nakrájíme cibuli na tenká kolečka a na oleji osmahneme.
  2. Rajčátka překrojíme na půlky nebo čtvrtky, podle velikosti a podusíme s cibulí, nakonec  přidáme mrkev nakrájenou na nudličky julienne a společně chvilku restujeme.
  3. Do talířů nalijeme polévku, ozdobíme zeleninou a koriandrem.

dsc_0260dsc_0268 dsc_0257

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">