
Čokoládový dort
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
čokoláda • maliny • mascarpone • šlehačka • višněPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Začaly prázdniny a tak jsem na jejich oslavu upekla čokoládový dort. Jestli nemáte rádi hořkou čokoládu, už radši nepokračujte ve čtení. Ovšem jestli jste stejně jako my její vděční jedlíci, pak si tenhle dort zamilujete. Korpus je lehoučký piškot, krém z mascarpone, odlehčený malinami nebo višněmi v rumu. Každý kousek se rozplyne na jazyku. Jak u nás říkáme, obalený vzduch…
Příprava vypadá složitě, potřebujete 2 dny, ale je to jen pro lepší uležení korpusu i čokoládové ganache. Pokud si korpus upečete ráno, odpoledne nebo večer už je možné dort ozdobit. Já si ale nejraději korpus i ganache udělám večer a druhý den dort dotvořím.
Čokoládová ganache pochází z Francie a je to vlastně jen rozpuštěná čokoláda ve šlehačce, takže úplná jednoduchost. Teda pokud se vám nesrazí! V tom případě nezoufejte, stačí do směsi přidat pár lžic horké vody a vše se zase krásně spojí (vlastní zkušenost ). Ganache se dá dělat z jakékoliv čokolády, takže je to na vašich chutích. Je to vlastně základ do různých krémů, pralinek, polev. Záleží na poměru šlehačky a čokolády.
Protože dort s malinami jsem nestihla vyfotit rozkrojený, přidala jsem fotky dortu s višněmi. U něj jsem do mascarpone zašlehala méně čokoládové ganache, proto je krém světlejší.A poslední poznámka k ovoci. K čokoládě jsou maliny skvělé, zvlášť když jich tam dáte pořádnou vrstvu. Ale takové višně v rumu! To je druhá verze, která není úplně pro děti (ne že by tam bylo tolik rumu, ale dětem to nebude chutnat). Pokud nemáte doma naložené višně v rumu, prostě si je povařte s cukrem, přidejte rum a nechte macerovat do druhého dne. Višně nechte na cedníku okapat a dejte do dortu. Tomu se říká slast!
Ingredience:
Korpus:
- 6 vajec
- 180 g cukru
- 6 lžic 50 g kakaa
- 140 g polohrubé mouky
- špetka soli
Čokoládová ganache:
- 220 g hořké čokolády já používám 70%, ale to je na chuti každého
- 250 ml smetany ke šlehání
Krém:
- Čokoládová ganache
- 500 g mascarpone
- 2 lžíce cukru, pokud použijete hořkou čokoládu
Ovoce:
- 1 varianta: maliny,
- 2 varianta: višně v rumu
Ovoce, květy na ozdobu
Postup:
- Nejlépe den dopředu si upečeme korpus a připravíme čokoládovou ganache.
- Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny, šleháme opravdu dlouho, aby byla pěna bílá, trvá to cca 10 min.
- V misce promícháme mouku s kakaem a směs vmícháme do pěny.
- Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a těsto do ní nalijeme. Boky nemusíme vymazávat ani vykládat papírem, po upečení a zchladnutí odřízneme nožem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 160 0C cca 30 – 35 min.
- Čokoládovou ganache připravíme tak, že v hrnci přivedeme šlehačku téměř k varu, odstavíme a vmícháme do ní nalámanou čokoládu až se utvoří hladký krém. Šlehačka by se neměla vařit, nebo je potřeba ji nechat trochu zchladnout, než se do ní přidá čokoláda. Tím se předejde sražení krému. Po vychladnutí uchováme do druhého dne v lednici.
Plnění dortu:
- Nejdříve si připravíme krém. Čokoládovou ganache vyndáme z lednice a necháme chvíli povolit.
- Ganache postupně zašleháme do mascarpone, až se vytvoří hladký krém. Pár lžic ganache si můžeme nechat na ozdobení dortu.
- Korpus rozřízneme, namažeme krémem, dáme vrstvu ovoce, na které navrstvíme další krém.
- Přiklopíme vrchní částí korpusu a potřeme vrch i boky zbytkem krému a uhladíme. Dáme ztuhnout do lednice.
- Nakonec rozehřejeme ve vodní lázni zbytek ganache a zdobíme kraj dortu, necháme čokoládu stékat po stranách.
- Ozdobíme ovocem, květy a necháme vychladit.