crinkles chilli popraskané cukroví
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
chilli • kakao • máslo • moučkový cukr • ořechyPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Když jsem před lety zjistila, jak jednoduché je upéct ty krásné popraskané sušenky, byla jsem nadšená. Nechápala jsem, jak se toho krásného výsledku dá dosáhnout. Přišly mi totiž úžasně fotogenické. No, a fígl je pouze v tom, že těsto obalíte v moučkovém cukru.Tak jsem je jedny Vánoce zmenšila na cukroví. Těsto máte za chvilku hotové, kuličky jdou rychle od ruky. Žádné vykrajování ani zdobení vás nezdržuje. Takže pokud nestíháte, tohle můžete vytvořit na poslední chvíli. Kuličky tvořím opravdu malé, o velikosti asi 1 cm. Mám totiž ráda cukroví drobné. To se pak může ochutnávat více druhů bez toho, že se přejíte a je vám těžko… A další fáze nastala při ladění chuti. U tradičních druhů bych si nedovolila měnit poměry a ingredience, protože jejich chuť si pamatuju z dětství a to už by nebylo jako od babičky….Ale crinkles jsem jako dítě nejedla, a tak si to můžu dovolit. Do těsta jsem přidala ořechy, zázvor a chilli. Netradiční, pálivé, trošku štiplavé a tááák dobré. Jeden kousek nestačí.
Samozřejmě je můžete udělat i více tradičně, vynechat chilli a zázvor a dát skořici, přidat třeba mletý hřebíček. Je to na chuti každého. Ale já s chilli verzí doma zabodovala.
Ingredience:
- 180 g hladké mouky
- 180 g třtinového cukru
- 50 g kakaa
- 60 g mletých ořechů
- 70 g másla
- 2 vejce
- 1 lžička prdopeče
- ½ lžičky zázvoru sušeného nebo čerstvého najemno nastrouhaného
- ¼ – ½ lžiočky chilli podle chuti, nemusí být
- špetka soli
- cukr moučka na obalení
Postup:
- Všechny sypké ingredience, včetně koření a ořechů, společně promícháme v míse.
- Máslo rozehřejeme a necháme trochu zchladnout.
- Metličkou prošleháme vejce a spolu s máslem nalijeme na sypkou směs.
- Vytvoříme hladké těsto, které necháme alespoň na ½ hodiny vychladnout v lednici.
- Z těsta tvoříme malé kuličky, které vhazujeme do mísy s moučkovým cukrem. V cukru kuličky pořádně obalíme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháváme rozestupy, kuličky se trochu roztečou.
- Pečeme cca 10 minut na 2000C. Když se z rozsypaného cukru kolem kuliček utvoří karamel, jsou upečené.