
Ančovičkové máslo
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
ančovička • másloPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Když jsem byla malá a slavil se Silvestr, byly u nás na stole vždy jednohubky. Mezi nimi nesměly chybět ty s ančovičkou, které jsem nenápadně všechny snědla já, protože byly samozřejmě nejlepší. A nikdy nezapomenu na babiččin hovězí jazyk, pečený s ančovičkovou pastou. Babička mi už tohle jídlo nikdy neupeče, ale jednohubky z ančovičkou jsou na našem stole nejen o Silvestru.
Proto ve špajzu nesmí chybět ančovičky a v lednici ančovičkové máslo. Základ pro další použití mám tak většinou po ruce. Chuť ančoviček dokáže dát jídlu úplně jiný rozměr. Přidávám ho do pomazánek, do omáček na těstoviny, k zelenině, nebo si ho mažeme jen tak na rozpečené tousty. Taková opečená bagetka nebo topinka namazaná tímto máslem mi často stačí ke štěstí. A přitom je to tak jednoduché…
Ingredience:
- 70 g ančoviček – asi 2 lžíce
- 250 g másla, pořádně změklého
Postup:
- Ančovičky nakrájíme na kousky, ponorným mixérem rozmixujeme.
- Přidáme kousky změklého másla a společně mixujeme do hladké hmoty. Pokud chceme máslo ještě více vyšlehat, použijeme metlu.
- Přendáme do uzavíratelné misky, uložíme do lednice a používáme podle potřeby. Máslo lze také připravit ve větším množství, rozdělit do menších krabiček a zamrazit. Bude tak vždy po ruce…
Jednoduchá pomazánka, která se hodí na jednohubky, nebo do sendvičů a tortill: umícháme v poměru 1: 1 ančovičkové máslo s lučinou nebo podobným krémovým sýrem.
Kombinace nasládlých houstiček vonících po anýzu a fenyklu s ančovičkovým máslem je prostě neodolatelná! Kdo jednou ochutná, bude si tu chuť pamatovat…
Ingredience:
- ančovičkové máslo nebo pomazánka
- vejce uvařené na tvrdo
- kyselé okurky
- baby špenát
- filátka ančoviček
- na ozdobu pažitka, koriandr podle chuti
- cuketové houstičky (můžeme použít i jiné housky, ale tyhle s anýzem a fenyklem jsou pro nás top k ančovičce)
Postup:
- Houstičky, rozřízneme a namažeme z obou stran ančovičkovým máslem.
- Obložíme natenko nakrájenými kyselými okurkami, plátky vajíček, můžeme přidat i jedno filátko ančovičky.
- Navrch přidáme baby špenát (nebo jakýkoliv jiný salát), pažitku nebo koriandr.
- Přiklopíme vrchní částí a pustíme se s chutí do jídla.