menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/08/DSC_7440-960x637_c.jpg

Drobenkový koláč


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Už roky jezdíme na Moravu pro víno a taky na vinobraní k našim milým, po těch letech snad můžu říct, kamarádům. A kromě skvělého vína nás vždy pohostí i dobrotami z kuchyně. Takže se zásilkou vína si občas domu přivezu i nějaký recept. A mezi ně patří drobenkový koláč.
My ho poprvé jedli s meruňkami, ale ovoce je výborné jakékoliv, které zrovna dozrává…No a třeba takové švestky, jsou ve spojení s tvarohem úžasné. Pokud čekáte větší návštěvu, tenhle koláč, je přesně ten pravý. Je rychlý, je na celý plech, s tvarohem a ovocem, takže zasytí spoustu strávníků. Díky tvarohu vydrží i dlouho vláčný. To, kdyby náhodou kousek zůstal, což se u nás moc nestává.

Původní verzi jsem vylepšila o vločky, celozrnnou mouku a plátky mandlí. Tvaroh a mléko používám vždy plnotučné, protože mají výraznější chuť a odrazí se to na výsledné chuti. A pokud zrovna není sezóna ovoce, můžete koláč upéct také. Je to jednoduché – na tvaroh nasypte ořechy, sušené brusinky nebo rozinky, mandle, kousky čokolády, podle vlastní chutě.DSC_7423

Ingredience:
Drobenka:
  • 150 g celozrnné mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 180 g třtinového cukru
  • 150 g vloček
  • 250 g másla
  • 1 prdopeč
Krém:
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • ½ l mléka
  • Cca 1 kg švestek, nebo jiného ovoce
  • 50 g plátky mandlí
  • pro verzi bez ovoce – vlašské nebo pekanové ořechy, brusinky, rozinky, kousky mandlí, čokolády – podle vlastní chuti

DSC_7403

Postup:
  1. Nejdříve si připravíme krém.
  2. Do tvarohu vmícháme metličkou cukr a vejce.
  3. Postupně přiléváme mléko, až vznikne velmi řídký krém.
  4. Do mísy nasypeme všechny suché ingredience a lžicí promícháme.
  5. Přidáme nakrájené máslo a prsty uděláme drobenku.
  6. Na plech vyložený pečícím papírem umačkáme ¾ drobenky.
  7. Nalijeme opatrně krém, pomalu, aby se nám nevytvořil kráter.
  8. Naskládáme rozpůlené a vypeckované švestky rozkrojenou stranou nahoru. Pokud nedáváme ovoce, nasypeme nasekané ořechy, brusinky apod.
  9. Do zbytku drobenky vmícháme plátky mandlí a nasypeme ji na ovoce.
  10. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180oC cca 45 min.

DSC_7436DSC_7428DSC_7413

Tak jsme zvědaví, jaké bude letos?IMG_4122

 

 

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">