menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2018/10/DSC_7816-960x637_c.jpg

Dýňové rizoto


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Dýňová sezona je tady. Moje milované Hokaido už jsou v komoře a čekají, co z nich uvařím. Na úvod zvítězil evergreen v podobě dýňové polévky a teď je spoustu času a prostoru na další variace. Nakonec jsem šáhla po další klasice, rizotu. Spojení sladké dýně a nakyslosti bílého vína k sobě skvěle pasuje.

Navíc se naše Bára rozhodla, že celý měsíc nebude jíst maso a tak jedeme na vlně vege…Je to pro mě vlastně výzva, abych zapojila víc invence a ona celý měsíc nedostala chuť na maso. Rýže je u nás na talíři často a italské rizoto je naše oblíbená varianta. Vypadá docela složitě, ale zvládne to i úplný začátečník. I s domácím „rychlovývarem“…hokaidoPro tu správnou krémovou konzistenci, je potřeba použít italskou kulatozrnnou rýži Arborio nebo Carnarolli. Rýže se neproplachuje, aby se z ní nevyplavil škrob. Jediná potíž u italského rizota je, že mu nesvědčí ohřívání. Proto s ním nesmíte otálet a jakmile je hotovo, šup s ním na stůl. Máslo a parmazán, které se přimíchávají nakonec, vytvoří výbornou omáčku, která se po zchladnutí, vsákne do rýže. Ohřívat ho samozřejmě můžete, ale konzistence už nebude ta správná.

5 – 6 porcí
dynove-rizoto

Ingredience:
  • 1 menší dýně Hokaido
  • 2 šalotky
  • 500 g kulatozrnné rýže
  • 300 ml bílého vína
  • zeleninový vývar
  • 150 g másla
  • 5 lžic strouhaného parmazánu + na podání
  • hrst čerstvé šalvěje + kousek másla na usmažení (nemusí být)
  • parmazán na servírování – hoblinky nebo strouhaný

Pokud nemáte v lednici hotový vývar a nechcete používat ten z kostky, budete potřebovat ještě pár dalších ingrediencí. Připravit zeleninový vývar není nic složitého ani časově náročného a na chuti je to znát. Než si nakrájíte šalotku s dýní, vývar už vám bude bublat. Necháte ho na mírném stupni vařit a do rizota odebíráte podle potřeby naběračkou.IMG_7294

Vývar:

  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 1 rajče
  • lžíce oleje
  • sůl
  • cca 1½ – 2 l vody
Postup:
  1. Nejdříve si připravíme vývar. Všechnu zeleninu nakrájíme na větší kostky, rajče na čtvrtky. V hlubokém hrnci rozpálíme lžíci oleje, na kterém osmažíme zeleninu. Zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Necháme vařit na mírném plameni, než ho budeme potřebovat.
  2. Mezitím si nakrájíme šalotku na jemno, dýni rozkrojíme, zbavíme ji semínek a rozkrájíme na malé kostičky.
  3. Na cca 50 g másla zpěníme šalotku (zbylé máslo použijeme až na dokončení), přisypeme rýži a společně orestujeme.
  4. Zalijeme vínem, promícháme a necháme pomalu víno vyvařit. Trvá to asi 5 minut.
  5. Přidáme dýni a zalijeme vývarem, tak aby byla rýže ponořená, zamícháme, přikryjeme a necháme vývar opět pomalu vyvařit a vsáknout do rýže. Znovu zalijeme vývarem a  takto postupujeme, než je rýže „al dente“ ne úplně měkká. Trvá to asi 20 minut.
  6. Nakonec přidáme máslo a nastrouhaný parmazán, pořádně promícháme. Rýže se promění v ten úžasný krém. Dochucujeme solí až nakonec, protože parmazán je slaný.
  7. Na kousku másla usmažíme pokrájené lístky čerstvé šalvěje. Nesmíme moc zprudka, trvá to chvilinku, šalvěj zkřehne a ztmavne.
  8. Ihned podáváme, opepříme, ozdobíme hoblinky parmazánu a šalvějí.

DSC_7809DSC_7810dynove-rizoto

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">