
Dýňové rizoto
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
dýně • parmazán • rýže • šalvějPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Dýňová sezona je tady. Moje milované Hokaido už jsou v komoře a čekají, co z nich uvařím. Na úvod zvítězil evergreen v podobě dýňové polévky a teď je spoustu času a prostoru na další variace. Nakonec jsem šáhla po další klasice, rizotu. Spojení sladké dýně a nakyslosti bílého vína k sobě skvěle pasuje.
Navíc se naše Bára rozhodla, že celý měsíc nebude jíst maso a tak jedeme na vlně vege…Je to pro mě vlastně výzva, abych zapojila víc invence a ona celý měsíc nedostala chuť na maso. Rýže je u nás na talíři často a italské rizoto je naše oblíbená varianta. Vypadá docela složitě, ale zvládne to i úplný začátečník. I s domácím „rychlovývarem“…Pro tu správnou krémovou konzistenci, je potřeba použít italskou kulatozrnnou rýži Arborio nebo Carnarolli. Rýže se neproplachuje, aby se z ní nevyplavil škrob. Jediná potíž u italského rizota je, že mu nesvědčí ohřívání. Proto s ním nesmíte otálet a jakmile je hotovo, šup s ním na stůl. Máslo a parmazán, které se přimíchávají nakonec, vytvoří výbornou omáčku, která se po zchladnutí, vsákne do rýže. Ohřívat ho samozřejmě můžete, ale konzistence už nebude ta správná.
5 – 6 porcí
Ingredience:
- 1 menší dýně Hokaido
- 2 šalotky
- 500 g kulatozrnné rýže
- 300 ml bílého vína
- zeleninový vývar
- 150 g másla
- 5 lžic strouhaného parmazánu + na podání
- hrst čerstvé šalvěje + kousek másla na usmažení (nemusí být)
- parmazán na servírování – hoblinky nebo strouhaný
Pokud nemáte v lednici hotový vývar a nechcete používat ten z kostky, budete potřebovat ještě pár dalších ingrediencí. Připravit zeleninový vývar není nic složitého ani časově náročného a na chuti je to znát. Než si nakrájíte šalotku s dýní, vývar už vám bude bublat. Necháte ho na mírném stupni vařit a do rizota odebíráte podle potřeby naběračkou.
Vývar:
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 řapíky celeru
- 1 rajče
- lžíce oleje
- sůl
- cca 1½ – 2 l vody
Postup:
- Nejdříve si připravíme vývar. Všechnu zeleninu nakrájíme na větší kostky, rajče na čtvrtky. V hlubokém hrnci rozpálíme lžíci oleje, na kterém osmažíme zeleninu. Zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Necháme vařit na mírném plameni, než ho budeme potřebovat.
- Mezitím si nakrájíme šalotku na jemno, dýni rozkrojíme, zbavíme ji semínek a rozkrájíme na malé kostičky.
- Na cca 50 g másla zpěníme šalotku (zbylé máslo použijeme až na dokončení), přisypeme rýži a společně orestujeme.
- Zalijeme vínem, promícháme a necháme pomalu víno vyvařit. Trvá to asi 5 minut.
- Přidáme dýni a zalijeme vývarem, tak aby byla rýže ponořená, zamícháme, přikryjeme a necháme vývar opět pomalu vyvařit a vsáknout do rýže. Znovu zalijeme vývarem a takto postupujeme, než je rýže „al dente“ ne úplně měkká. Trvá to asi 20 minut.
- Nakonec přidáme máslo a nastrouhaný parmazán, pořádně promícháme. Rýže se promění v ten úžasný krém. Dochucujeme solí až nakonec, protože parmazán je slaný.
- Na kousku másla usmažíme pokrájené lístky čerstvé šalvěje. Nesmíme moc zprudka, trvá to chvilinku, šalvěj zkřehne a ztmavne.
- Ihned podáváme, opepříme, ozdobíme hoblinky parmazánu a šalvějí.