menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/05/DSC_5708-960x637_c.jpg

Fenyklové rizoto


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Fenykl patří k zelenině, kterou jsme tady dříve neznali a díky zvláštní nasládlé chuti, má své odpůrce i ty, kteří když ho vidí v regálu, okamžitě několik kusů přesunou do nákupního košíku. A k těm patřím já…Takže ho doma konzumujeme v syrovém stavu v salátech, nebo různě tepelně upravený. A v italském rizotu je prostě skvělý. fenyklPokud se fenyklu bojíte, zkuste nejdříve fenyklovou polévku, kde jeho chuť není tak výrazná. Recept najdete zde. A myslete na to, jak posiluje imunitu. Obsahuje totiž spoustu vitamínu C, stopových prvků, železa a draslíku. Třeba vám tím zachutná dvojnásobně.

Italské rizoto je vzdálené od toho českého jako celá Itálie. Na to naše školní, které nám vařili v jídelnách, zapomeňte (alespoň pro tuto chvíli…). Abyste vytvořili tu správnou krémovou konzistenci, použijte italskou kulatozrnnou rýži Arborio nebo Carnarolli. Před použitím ji neoplachujte, protože škrob, který by se vyplavil, je potřeba. Jakmile se rýže uvaří „al dente“ a promícháte ji s máslem a parmazánem, stane se z ní ten úžasný krém. Ovšem tahle konzistence zůstane jen pokud se rizoto neohřívá…Proto žádné otálení, rychle s ním na talíř.

5 – 6 porcí

fenykl

Ingredience:
  • 2 fenykly
  • 2 šalotky
  • 500 g kulatozrnné rýže (cca 2 hrnky)
  • 300 ml bílého vína
  • zeleninový vývar
  • 150 g másla
  • 5 lžic strouhaného parmazánu + na podávaní

Pokud nemáte zrovna v lednici vývar, nebo se vám nechce jako mně použít ten z kostky, potřebujete ještě pár dalších ingrediencí.

Na vývar:
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 1 rajče
  • lžíce oleje
  • cca 1½ – 2 l vody
Postup:
  1. Nejdříve si připravíme vývar. Všechnu zeleninu nakrájíme na větší kostky, rajče na čtvrtky. V hlubokém hrnci rozpálíme lžíci oleje, na kterém osmažíme zeleninu. Zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Necháme vařit na mírném plameni, než ho budeme potřebovat.
  2. Mezitím si nakrájíme šalotku na jemno, fenykl rozkrojíme na čtvrtky, vyřízneme dřevnatý košťál a nakrájíme na tenké proužky.
  3. Na másle zpěníme šalotku, přisypeme rýži a společně orestujeme.
  4. Zalijeme vínem, promícháme a necháme pomalu víno vyvařit. Trvá to asi 5 minut.
  5. Přidáme fenykl a zalijeme vývarem, tak aby byla rýže ponořená, zamícháme, přikryjeme a necháme vývar opět pomalu vyvařit a vsáknout do rýže. Znovu zalijeme vývarem a  takto postupujeme, než je rýže „al dente“ ne úplně měkká. Trvá to asi 20 minut.
  6. Nakonec přidáme máslo a nastrouhaný parmazán, pořádně promícháme. Rýže se promění v ten úžasný krém. Dochucujeme solí až nakonec, protože parmazán je slaný.
  7. Ihned podáváme, opepříme, ozdobíme hoblinky parmazánu a natí fenyklu.

fenyklové-rizoto

TIP:

Protože už začala grilovací sezona a pokud jste masožravci, přidejte grilované krevety, povýšíte rizoto do nebeských výšin.fenyklove-rizotofenyklove-rizotofenyklove-rizotofenyklove-rizoto

Komentáře

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">