
Fenyklový krém
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
cuketa • fenykl • rýžePDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
V obchodech se dá už celkem běžně koupit fenykl. Nějakou chvíli jsem kolem něj jen tak chodila a neměla odvahu ho koupit. Kdysi jsme fenykl znali jen jako koření a součást dětských nebo kojících čajů. Musím se přiznat, že jsem je zrovna nepila s chutí, ale co by máma pro své děti neudělala? Když pomáhal proti nadýmání…nakonec jsem si na jeho nasládlou chuť zvykla a dokonce mi zachutnal v italském pečivu. Tak proč nezkusit i čerstvý?
Dužnaté listy fenyklu se používají ve středomořské kuchyni, v Itálii i Francii je to velmi používaná zelenina. Připravují se z něj saláty, zapéká se, dusí, přidává k masu, do polévek. Zkusila jsem různé úpravy a jeho lehce nasládlou chuť jsme si doma všichni zamilovali.
Pokud se fenyklu bojíte, je nejlepší začít právě polévkou, protože vařením se jeho chuť zjemní. Příprava je jednoduchá, rychlá a pokud máte rádi husté krémy, určitě o ni rozšíříte svůj repertoár. Fenykl kupujte jenom bílý, který na sobě nemá tmavé fleky, ten už není čerstvý. Sladší a šťavnatější jsou menší bulvy. Takové jsou vhodné hlavně do salátů, na polévku není velikost důležitá. Bulva se musí rozříznout a zbavit košťálu. Odříznout je potřeba i zelené řepíky, které jsou dřevnaté. Nať podobnou kopru je dobré schovat na finální zdobení, nebo se může přidat do salátu.A ještě připomenu, že léčivé účinky mají nejen semena fenyklu, ale i jeho bulvy. Povzbuzují činnost trávícího traktu, pomáhají uvolňovat hleny, působí močopudně a díky vysokému obsahu vitamínu C, stopových prvků, železa a draslíku pomáhají posilovat imunitu.
Ingredience:
- 2-3 ks fenyklu (podle velikosti)
- 1 cibule
- 1 malá cuketa
- 2 stroužky česneku
- ½ hrnku kulatozrnné rýže
- Olivový olej
- Sůl, pepř
- mandlové lupínky na ozdobu
Pro vegetariánskou verzi:
- 100 – 200 ml šlehačky pro zjemnění (nemusí být)
- strouhaný parmazán k servírování
Postup:
- Všechnu zeleninu, kromě ¼ fenyklu nakrájíme na větší kousky.
- Na olivový olej dáme restovat cibuli, když zesklovatí přidáme česnek, fenykl a cuketu, chvíli společně smažíme.
- Nasypeme ½ hrnku rýže, osolíme, opepříme a zalijeme vodou, tak aby voda sahala alespoň 2 cm nad zeleninu.
- Přivedeme k varu a necháme zvolna vařit 20 min.
- Mezitím si nakrájíme ¼ fenyklu na tenké plátky (nejlépe na mandolíně), které použijeme na ozdobení. Orestujeme je na olivovém oleji nebo másle. Pokud spěcháme, můžeme tento bod vynechat a nakonec ozdobíme jen mandlovými lupínky.
- Polévku rozmixujeme, podle potřeby naředíme a dochutíme.
- Můžeme zjemnit šlehačkou, kterou přilijeme nakonec.
- Do jednotlivých talířů nalijeme polévku ozdobíme natí a restovaným fenyklem, nebo mandličkami, zakápneme olivovým olejem, opepříme a posypeme strouhaným parmazánem.