menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/03/DSC_3539-960x637_c.jpg

Fenyklový krém


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


V obchodech se dá už celkem běžně koupit fenykl. Nějakou chvíli jsem kolem něj jen tak chodila a neměla odvahu ho koupit. Kdysi jsme fenykl znali jen jako koření a součást dětských nebo kojících čajů. Musím se přiznat, že jsem je zrovna nepila s chutí, ale co by máma pro své děti neudělala? Když pomáhal proti nadýmání…nakonec jsem si na jeho nasládlou chuť zvykla a dokonce mi zachutnal v italském pečivu. Tak proč nezkusit i čerstvý?

DSC_3422Dužnaté listy fenyklu se používají ve středomořské kuchyni, v Itálii i Francii je to velmi používaná zelenina. Připravují se z něj saláty, zapéká se, dusí, přidává k masu, do polévek. Zkusila jsem různé úpravy a jeho lehce nasládlou chuť jsme si doma všichni zamilovali.

Pokud se fenyklu bojíte, je nejlepší začít právě polévkou, protože vařením se jeho chuť zjemní. Příprava je jednoduchá, rychlá a pokud máte rádi husté krémy, určitě o ni rozšíříte svůj repertoár. Fenykl kupujte jenom bílý, který na sobě nemá tmavé fleky, ten už není čerstvý. Sladší a šťavnatější jsou menší bulvy. Takové jsou vhodné hlavně do salátů, na polévku není velikost důležitá. Bulva se musí rozříznout a zbavit košťálu. Odříznout je potřeba i zelené řepíky, které jsou dřevnaté. Nať podobnou kopru je dobré schovat na finální zdobení, nebo se může přidat do salátu.DSC_3414A ještě připomenu, že léčivé účinky mají nejen semena fenyklu, ale i jeho bulvy. Povzbuzují činnost trávícího traktu, pomáhají uvolňovat hleny, působí močopudně a díky vysokému obsahu vitamínu C, stopových prvků, železa a draslíku pomáhají posilovat imunitu.

Ingredience:
  • 2-3 ks fenyklu (podle velikosti)
  • 1 cibule
  • 1 malá cuketa
  • 2 stroužky česneku
  • ½ hrnku kulatozrnné rýže
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • mandlové lupínky na ozdobu

Pro vegetariánskou verzi:

  • 100 – 200 ml šlehačky pro zjemnění (nemusí být)
  • strouhaný parmazán k servírování

DSC_3432DSC_3509

Postup:
  1. Všechnu zeleninu, kromě ¼ fenyklu nakrájíme na větší kousky.
  2. Na olivový olej dáme restovat cibuli, když zesklovatí přidáme česnek, fenykl a cuketu, chvíli společně smažíme.
  3. Nasypeme ½ hrnku rýže, osolíme, opepříme a zalijeme vodou, tak aby voda sahala alespoň 2 cm nad zeleninu.
  4. Přivedeme k varu a necháme zvolna vařit 20 min.
  5. Mezitím si nakrájíme ¼ fenyklu na tenké plátky (nejlépe na mandolíně), které použijeme na ozdobení. Orestujeme je na olivovém oleji nebo másle. Pokud spěcháme, můžeme tento bod vynechat a nakonec ozdobíme jen mandlovými lupínky.
  6. Polévku rozmixujeme, podle potřeby naředíme a dochutíme.
  7. Můžeme zjemnit šlehačkou, kterou přilijeme nakonec.
  8. Do jednotlivých talířů nalijeme polévku ozdobíme natí a restovaným fenyklem, nebo mandličkami, zakápneme olivovým olejem, opepříme a posypeme strouhaným parmazánem.

DSC_1981DSC_1997DSC_1982DSC_3516DSC_1987DSC_1986

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">