Fenyklový salát
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
brusinky • cuketa • fenykl • jogurt • mandlePDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Po hojnosti vánočních svátků se každý rok snažím náš jídelníček co nejvíc odlehčit. Všechno to cukroví, smažená jídla a nakonec Silvestrovské obžerství vystřídají většinou zeleninová jídla teplá i studená. A protože jsme se vrátili z našeho milovanýho Tenerife rozehřátí a letošní zima nám zatím moc mrazu nepřinesla, přidávám recept na salát.
Saláty vytvářím většinou dost intuitivně, podle zeleniny, která se zrovna u nás doma nachází a taky podle sezóny. A teď mají všude tak nádherný fenykl, že jsem neodolala a donesla domu hned několik kousků…Je to zelenina u nás donedávna celkem neznámá, ale já jsem ho do našeho repertoáru zařadila celkem snadno, protože jsme si oblíbili jeho mírně nasládlou chuť.Na salát je potřeba koupit fenykl čerstvý, bílý, který na sobě nemá tmavé fleky. Sladší a šťavnatější jsou menší bulvy. Bulva se musí rozříznout a zbavit košťálu. Odříznout je potřeba i zelené řapíky, které jsou dřevnaté. Nať podobnou kopru je dobré schovat na finální zdobení. A ještě připomenu, jaké že jsou léčivé účinky fenyklu. Povzbuzují činnost trávícího traktu, pomáhají uvolňovat hleny, působí močopudně a díky vysokému obsahu vitamínu C, stopových prvků, železa a draslíku pomáhají posilovat imunitu. Tak to se v téhle chřipkové době hodí dvojnásob.Salát vlastně „dělá“ zálivka, ale pokud použijete ingredience, které jsou odlišných chutí, aby byl výsledek sladko-kyselo-slaný, nepotřebujete na dochucení víc než sůl a pepř. Proto jsem vedle zeleniny přidala sušené brusinky a hroznové víno. Zálivku tvoří pouze neochucený bílý jogurt, pro vegany mandlový nejogurt, který dodá potřebnou kyselost.
Ingredience:
- 1 – 2 fenykly
- 1 cuketa
- 1 menší červená cibule
- hrst sušených brusinek – podle chuti
- hrst mandlových hranolků – podle chuti, můžeme nahradit dýňovými nebo jinými semínky
- bezpeckové hroznové víno – podle chuti, můžeme nahradit jablkem
- 250 g mandlového neochuceného nejogurtu nebo jakýkoliv jiný neochucený jogurt
- sůl
- pepř
Postup:
- Fenykl rozkrojíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a nastrouháme na mandolíně na tenké plátky. Pokud nemáte mandolínu, je potřeba krájet proužky opravdu drobné. Stejně tak nastrouháme nebo nakrájíme cuketu a cibuli.
- Zeleninu dáme do větší mísy, posolíme, promícháme nejlépe rukama a necháme chvíli stát. Zelenina pustí šťávu a trochu změkne.
- Do mísy přidáme jogurt, brusinky, kuličky vína pokrájené na půlky a mandlové hranolky. Vše pořádně promícháme. Podle chuti dosolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
- Salát servírujeme do misek, můžeme ještě posypat brusinkami a mandlemi a ozdobit zelenou natí z fenyklu.
- Podáváme s pečivem nebo se výborně hodí k bramborám pečeným na plechu.
A ještě poznámka k Nejogurtu. Je to příběh mladých lidí, kteří se nebáli jít do rizika a založili si firmu na výrobu mandlového nemléka. Postupně i díky kampani na Hithitu, do které jsem se také zapojila, protože se mi jejich příběh a odvaha líbila, rozšířili sortiment o další druhy nemléka a nejogurty. Pro lidi, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat laktózu a nemají čas si tyto mléka doma připravovat, je to skvělá alternativa. Výrobky jsou totiž oproti většině druhů ze supermarketů bez chemických konzervantů a dalších přidaných látek. Navíc balené ve skleněných obalech. Zde je odkaz na jejich web.