menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/08/IMG_7223-960x719_c.jpg

Galette


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Pečením sladkého jsem se vlastně seznamovala s vařením, když jsem byla malá. Většinou se odehrávalo v sobotu odpoledne  a pekla jsem bábovky. Nezapomenutelná je limonádová, kam se přidávala limonáda pro nadlehčení těsta oxidem uhličitým, a když se přidala malinovka nebo citrokola, tak byla pěkně barevná. Recept na ni je naštěstí v nenávratnu, ale příprava dezertů patří stále k mým nejoblíbenějším.
A v létě se v pečení přímo vyžívám, protože je tolik čerstvého ovoce, které se dá zpracovat, a které vykouzlí pokaždé jinou chuť u stejného koláče. A nemůžu říct, které ovoce mám nejradši, jestli to jsou jahody, meruňky, broskve nebo švestky…? nebo borůvky? Než se mi stačí jedno přejíst, už dozrává další.
Vždycky jsem měla nejradši koláče, kde bylo málo těsta a hodně ovoce. Když babička pekla kynutý koláč, nikdy jsem nezapomněla poznamenat, že je tam moc těsta.
Proto mi galette přijde úplně geniální…minimum těsta a hodně ovoce. A ještě navrch žádný moc dokonalý tvar při válení těsta. Jde to raz dva. A pokud si uděláte těsto z celé dávky, která vyjde na 4 koláče, můžete si část zamrazit na příště a pak už to není skoro žádná práce. Já hotové těsto rovnou rozdělím na 4 menší placky, 2 díly jdou většinou hned do mrazáku, jeden díl nechám v lednici na druhý nebo třetí den a z posledního upeču tu tenkou placku plnou ovoce a letní chuti.
A odkud galette pochází? Samozřejmě z Francie a označuje buď křehký kulatý a plochý  koláč, nebo palačinku z pohankové mouky, plněnou naslano. Tak my se pustíme do té křehké a sladké podoby.

IMG_7216

Ingredience:
Ovoce:
  • Cca 400 g ovoce
  • 2 lžíce cukru (1 vanilkový), je to spíše orientační, záleží na ovoci a jak máte rádi sladké, já většinou cukr v receptech ubírám
  • 1- 2 lžíce hl. mouky, podle druhu ovoce, kolik pouští šťávy
Na dokončení:
  • 1 vejce
DSC_6827
Postup:
  1. Ovoce smícháme v míse s cukrem a moukou a necháme chvíli odležet.
  2. Těsto vyválíme na co nejtenčí placku a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem
  3. Ovoce navrstvíme na placku, necháme cca 3 cm kraj, který přeložíme postupně přes ovoce.
  4. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě cca 30 min při 180 oC.

IMG_7967

Tip:

Do ovoce můžete přidat i koření nebo nějaký sirup. Např. ke švestkám jsem přidala skořici a kardamon, nebo karamel, k jahodám levandulový sirup, k borůvkám bezinkový sirup. Můžete chutě kombinovat, podle vaší fantazie.

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">