menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/09/DSC_9389-960x600_c.jpg

Island


DSC_8473O cestě na Island jsme uvažovali dlouho a taky dlouho hledali termín, kdy bychom mohli jet všichni. Teda se všema našima dětma, co už moc děti nejsou. Nakonec jsme se v zimě domluvili na září, rychle koupili letenky, aby nikdo nemohl couvnout a pořídili si průvodce…A v září odletěli. Všichni…i s propadlým pasem Honzy (ještěže je Island v Schengenu…)islandTýden byl neskutečně krátký a tak jsme projezdili i prochodili pouze zlomek toho, co stojí za vidění. Nedá se nic dělat, musíme se tam ještě vrátit.islandTak jen pár bodů, které jsme zjistili:

  1. Že v Reykjavíku tečou horké sirné prameny přímo z kohoutku. Ááááááách! Teda alespoň v našem apartmánu.island
  2. Že Reykjavík, tedy centrum, je malé, krásné a živé město, plné barů, restaurací a obchodů.islandislandisland
  3. Že polární záři můžete vidět i na začátku září, i když všude píšou, že je to úkaz, který je možný vidět v zimních měsících, nejdříve od října. Ovšem musíte mít to štěstí, že potkáte v supermarketu Čecha, který tam žije, a který vám prozradí, že dnes bude noc, jako stvořená pro polární záři – je jasno a byl úplněk. A ještě vám poradí, že máte jet k majáku Grótta za Reykjavík, kde jsou pláže a taky golfové hřiště. A pak už stačí si po setmění chvíli počkat. (chvíle to teda byla hooodně dlouhá, ale stálo to za to)islandisland
  4. Že nejslabší z celého Islandu je Geysír, kam se vozí všichni turisti……Prostě vyšlapaná pěšina hned u silnice, obsypaná davem lidí a jednou za několik minut vystříkne gejzír s vodou a párou…no, když to srovnám s výletem na Kokořín….(nebo s vřídlem v Karlových Varech) Ale aspoň tam byl bufet s výbornou jehněčí polévkou Kjötsúpa (vývar plný masa, nudlí a kořenové zeleniny s houskou a máslem).DSC_8808a
  5. Že jakmile se někde kouří, stojí za to, k tomu dojet, protože jsou tam geotermální pole a všude to tam bublá a tryská a vaří se…a taky doufat, že ta skořepina nad bublajícím peklem vydrží a vy se nepropadnete….islandisland
  6. Že je dobrý mít sebou čepici, rukavice a nejmíň softshellovou bundu a po ruce pláštěnku. My měli štěstí, že nám pršelo vlastně jen jedno dopoledne, takže pláštěnku jsme prakticky nepoužili, ale počasí bylo drsné, foukal většinou studený vítr.island
  7. Že skoro nikde nerostou stromy, takže všude máte úžasné rozhledy a můžete vylézt na jakýkoliv kopec. Krajina se rychle mění, měsíční krajina se škvárou přechází v lávová pole a kopce porostlé lišejníky. Z moře často vystupují divoké čedičové útesy a skoro v každém pohledu vidíte nějakou sopku. Člověk si uvědomí, jak je to mladá pevnina a má v sobě obrovskou energii, kterou může kdykoliv ukázat. Vodopády potkáte každou chvíli a ledovec svou velikostí ohromí. A to jsme byli u toho nejmenšího…islandislandislandislandislandislandislandisland
  8. Že koupání v řece s teplotou 400C je úžasné a o to hezčí, že k ní musíte dojít 3 km krásnou krajinou. A obava, zda se v tý zimě svlíknete, je naprosto zbytečná, protože horké prameny ohřívají i vzduch kolem.islandislandisland
  9. Že pokud si chcete zajezdit na koni, není nic snadnějšího. Vyberete farmu, délku a typ výletu od hodinové jízdy po celý den, přes internet zamluvíte termín, zaplatíte kartou a druhý den jedete. Jen musíte počítat s tím, že vás bude bolet celé tělo. Ale koupání v termálech vám všechnu bolest vyléčí.islandisland
  10. Že  když někde v průvodci píší o farmě, vždycky vás překvapí, že vypadá jako poněkud neudržované JZD v Čechách za socialismu. S architekturou se dříve určitě moc nezaobírali, byl to také jeden z nejchudších států v Evropě, domy byly praktické, malé. Moje představa, že uvidím kamenné domy, když je tam materiálu všude dost, se nenaplnila. Domy se dříve stavěly ze dřeva (které všechno vytěžili), později z betonu a obkládaly vlnitým plechem, který se natřel barvou. Proto je dost často prorezlý. Ale i to má své kouzlo. V Reykjavíku se staví ostošest a okolo přístavu stojí jeden jeřáb vedle druhého. Tipujeme, že to všechno budou hotely…Daň za příliv turistů…Ale pár zajímavých budov tam stojí…A taky že jsou tam malebné vesničky a přístavy, kde skoro nikoho nepotkáte.Islandislandislandislandisland
  11. Že co se týká jídla, tak ryby a mořské potvory, jehněčí, brambory, výborný chleba a placky, skyr, skyr a skyr všude, i na každé benzínce, mléčné výrobky, které jsou skvělé a taky relativně levné. Ostatně máslo už je tady dražší…Vegetarián by kdysi rozhodně na Islandu nepřežil…dnes už to problém není, i proto, že ve sklenících vyhřívaných geotermálními prameny, si pěstují vlastní zeleninu i ovoce, např i takové banány. Ze sladkého byl všude vždy mrkvový dort, různí šneci z kynutého nebo listového těsta, prý po nadvládě Dánů.
    Při konzumaci jídla v restauracích, se zvedne částka celé dovolené do neuvěřitelných výšin, proto jsme tak učinili pouze jednou. Stačili bohatě kavárny, kde kafe stálo stovku a pivo dvě…Ale poslední večeře ve venkovské restauraci byla vynikající – na čerstvé rybě se ani zkazit moc nedá a jehněčí kotletky….Jinak jsme jídlo řešili v supermarketech a dělali pikniky. V Reyjkjavíku je ale spoustu restaurací a barů, kde si můžete dát od místních specialit, přes vietnamské Phó až po pizzu. Co jsme ale kupovali každý den, byla kromě skyru i Harðfiskur – na vzduchu sušené maso tresky skvrnité. Vysušenou a křehkou tresku prý pojídají s máslem a chlebem nebo místo chipsů u televize. My si ji dost oblíbili. A další dobrota Flatkökur – nekynuté chlebové placky, dříve pečené na kameni. Mají trochu uzenou kouřovou příchuť a jedí se tradičně pomazané máslem a s tenkým plátkem hangikjöt, což je uzené jehněčí, nebo s uzeným lososem. Nám stačil s máslem nebo smetanovým pepřovým sýrem.islandislandisland
  12. Že specialita ze žraločího masa Hákarl – islandský pokrm, který prý nedokážou pozřít ani někteří Islanďané je fakt hnusná. Jedná se o maso grónského žraloka velikého, které je bez předchozí úpravy jedovaté, protože obsahuje vysokou koncentraci amoniaku, neurotoxinu a kyseliny močové. Proto se může konzumovat teprve poté, co je několik týdnů či měsíců uloženo půl metru pod zemí pod vrstvou písku či hlíny. Na půdu se navrší kameny, které žraloka stlačí a při kvašení jsou jedovaté látky z jeho těla vytlačeny. Po tomto procesu se maso nakrájí na kostičky a na několik měsíců se pověsí a suší. Následně se většinou nakrájí na kostičky a konzumuje. Dnes už se používají modernější metody stlačení masa. Tak tuhle pochoutku jsme si nemohli nechat ujít a za celých stopadesát korun (v přepočtu) zakoupili malou krabičku, dovezli ji domu, ochutnali a můžu říct, že jsem nikdy nic tak odporného nejedla. Konzistence nebyla špatná, ale chuť, která se v puse rozvinula, se ani nedá popsat. A to si myslím, že dokážu bez předsudků ochutnat ledacos! Tohle se pozřít nedalo.island
  13. A nakonec, že Island je fascinující, obrovský, nádherný, drsný, že Islanďani jsou přátelský, že jsme tam potkali spoustu, Čechů, kteří tam žijí, a že sopka už má několik let zpoždění, se svou erupcí. A taky, že jsme viděli jen zlomek, a že se tam musíme vrátit a prozkoumat sever a východ.islandisland
  14. A že to s našima dětma bylo skvělý!island
Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">