menu
 
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2019/11/DSC_0954-960x637_c.jpg

Játrovka


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Játrovka je taková naše občasná stálice. Mám ji ráda, protože není nijak složitá a s chutí se dá dobře experimentovat podle sezóny bylinek, přidáním vína nebo portského, v zimě třeba i zázvoru a kari pasty. Pak dostane úplně jiný šmrnc. Fantazii se meze nekladou.

S klasickou pečenou paštikou to nemá nic společného, ale vzhledem k časové nenáročnosti, ji to odpouštím. Jsou to vlastně orestovaná a podušená játra, zjemněná máslem. Podle poměru másla je chuť výraznější nebo jemnější. Proto v receptu uvádím 150 – 250 g másla, podle chuti. Většinou ho dávám „podle oka do potoka…“. Na posezení s přáteli a skleničkou červeného vína je játrovka výborný tip.jatrova-pastika

Ingredience:
  • 500 g kuřecích jater
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml šlehačky
  • panák portského, nebo červeného vína
  • bylinky čerstvé nebo sušené podle chuti – rozmarýn, šalvěj, provensálské koření, zázvor, lžička kari pasty, limetový list
  • 150-250 g másla
  • sůl , pepř, nebo chilli
  • Tip – semínka, kousky mandlí,zelený nebo červený pepř, sušené brusinky, které přidáme podle chuti do rozmixované paštiky

Vrchní vrstva: bez ní paštika nahoře ztmavne, což není moc estetické

Postup:
  1. Játra nakrájíme na menší kousky a odřízneme případné žilky. Cibuli nakrájíme na kostky, nemusíme nadrobno, vše budeme mixovat.osmahnout. Česnek nasekáme.
  2. Na másle osmažíme cibuli, přidáme česnek a nakonec játra, která zprudka orestujeme. Podlijeme portským nebo vínem a necháme chvilku odpařit alkohol. Přidáme bylinky nebo koření, osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Dusíme na mírném stupni pod pokličkou 5 až 10 minut, aby játra nezůstala uvnitř syrová.
  3. Odstavíme a necháme chvíli vychladnout. Přendáme do nádoby a mixujeme ponorným mixérem. Přidáváme kousky másla. Vznikne řídký játrový krém, do kterého ještě můžeme vmíchat semínka, pepř, brusinky apod.
  4. Nalijeme do skleniček. Přelijeme přepuštěným máslem nebo brusinkovou (rybízovou) marmeládou. Pokud chceme mít vrchní vrstvičku jako želé, zahřejeme marmeládu s trochou vody v rendlíku a vmícháme do ní pektin a necháme přejít varem. Marmeláda po vychladnutí krásně ztuhne.
  5. Paštiky dáme ztuhnout do lednice.

jatrova-pastikajatrova-pastikajatrova-pastikaPaštika zalitá přepuštěným máslem:jatrova-pastika

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">