
Karotkový kokos krém s chilli a limetou
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
chilli • kokosové mléko • mrkev • rýžePDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Husté polévky neboli krémy jsou naše oblíbené…Chilli mrkvovka se u nás stala ještě oblíbenější, než dýňovka. Možná je to i tím, že mrkev je k mání celý rok, kdežto dýně je záležitostí podzimu a zimy. K této polévce jsem se propracovala postupně, protože můj oblíbený recept na krémy je: hoď do hrnce nějaké ingredience (nesmí chybět nejprve orestovaná cibule), zalij vodou, chvíli povař, rozmixuj, popřípadě dochuť nějakými bylinkami a smetanou. Výborné jídlo plné vitamínu je na světě! A jednou se doma nenacházela v lednici jiná zelenina, než mrkev…Postupem času jsem vychytala poměr ingrediencí k dokonalosti.Letos jsme ji zařadili do menu na Restaurant Day a myslím, že měla úspěch. Proto jsem se rozhodla, přidat ji do vegan receptů, i když už tady na blogu jednou je. Ale je to verze s krůtím masem, s kterou jsem šla do soutěže. Je časově náročnější a složitější, maso se musí dopředu nakládat…recept zde Tak aby o ní nepřišli vegetariáni a vegani, nebo všichni, kterým přišla moc složitá.
Připravte si opravdu jen mrkev, cibuli, rýži, kokosové mléko a nějaké to koření. Za chvíli máte hotovo! A při jídle nesmí chybět ještě jedna „ingredience“ – papírové kapesníky. Pokud tam chilli dáte podle receptu…
6 porcí
Ingredience:
- 1 kg mrkve
- 1 cibule
- cca 2 cm zázvoru
- 1 – 2 chilli paprička eye bird, záleží, jak chcete polévku pálivou, pokud méně, zbavte papričku semínek
- 2 limetové listy (ve vietnamských obchodech je mívají mražené nebo sušené), nejsou nutné, pokud je neseženete, ale dávají polévce tu správnou lehce limetkovo-navoněnou chuť
- 100 g kulatozrnné rýže – cca půl hrnku
- 300 ml kokosového mléka
- Sůl
- Šťáva z cca ½ limety (podle chuti)
- Čerstvý koriandr
- 3 lžíce oleje
Na podávání:
250 g Quinoa
neboli merlík chilský, je velmi výživná bezlepková plodina, pěstovaná v jižní Americe. Obsahuje vysoké procento bílkovin a vitamínů a Nasa ji dokonce zařadila do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů. Takže její vyšší cena je pochopitelná, i když si ji pamatuji ještě před pár lety výrazně levnější…
Postup:
- Nejdříve nakrájíme cibuli, zázvor, chilli, mrkev, nemusíme nijak najemno, nakonec se polévka rozmixuje.
- Cibuli osmažíme na oleji, když zesklovatí přidáme zázvor, chilli, mrkev a ještě chvíli restujeme.
- Na zeleninu nasypeme rýži, dáme limetové listy a zalijeme 1 litrem vody, osolíme.
- Vaříme 25 min.
- Mezitím uvaříme quinou dle návodu.
- Z polévky vyndáme limetové listy a rozmixujeme ji dohladka, přilijeme kokosové mléko a vodu podle požadované hustoty.
- Dosolíme, dochutíme šťávou z limetky a necháme ještě přejít varem.
- Hotovo! Servírujeme s kopečkem quinoi, koriandrem a zakápneme trochou kokosového mléka.
Sobotní Restaurant Day…
Polévka tekla proudem a bohužel se nedostalo na všechny…
Někteří si přinesli i svoje nádobí…
Bagety se nedostávalo ještě dřív než polévky…
Tapioky a domácí zázvorová limonáda…
A je to za námi…tak zase příště…