menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/05/karotkovy-krem-960x637_c.jpg

Karotkový kokos krém s chilli a limetou


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Husté polévky neboli krémy jsou naše oblíbené…Chilli mrkvovka se u nás stala ještě oblíbenější, než dýňovka. Možná je to i tím, že mrkev je k mání celý rok, kdežto dýně je záležitostí podzimu a zimy. K této polévce jsem se propracovala postupně, protože můj oblíbený recept na krémy je: hoď do hrnce nějaké ingredience (nesmí chybět nejprve orestovaná cibule), zalij vodou, chvíli povař, rozmixuj, popřípadě dochuť nějakými bylinkami a smetanou. Výborné jídlo plné vitamínu je na světě! A jednou se doma nenacházela v lednici jiná zelenina, než mrkev…Postupem času jsem vychytala poměr ingrediencí k dokonalosti.karotkovy-kremLetos jsme ji zařadili do menu na Restaurant Day a myslím, že měla úspěch. Proto jsem se rozhodla, přidat ji do vegan receptů, i když už tady na blogu jednou je. Ale je to verze s krůtím masem, s kterou jsem šla do soutěže. Je časově náročnější a složitější, maso se musí dopředu nakládat…recept zde Tak aby o ní nepřišli vegetariáni a vegani, nebo všichni, kterým přišla moc složitá.

Připravte si opravdu jen mrkev, cibuli, rýži, kokosové mléko a nějaké to koření. Za chvíli máte hotovo! A při jídle nesmí chybět ještě jedna „ingredience“ – papírové kapesníky. Pokud  tam chilli dáte podle receptu…

6 porcí

chilli

Ingredience:
  • 1 kg mrkve
  • 1 cibule
  • cca 2 cm zázvoru
  • 1 – 2 chilli paprička eye bird, záleží, jak chcete polévku pálivou, pokud méně, zbavte papričku semínek
  • 2 limetové listy (ve vietnamských obchodech je mívají mražené nebo sušené), nejsou nutné, pokud je neseženete, ale dávají polévce tu správnou lehce limetkovo-navoněnou chuť
  • 100 g kulatozrnné rýže – cca půl hrnku
  • 300 ml kokosového mléka
  • Sůl
  • Šťáva z cca ½ limety (podle chuti)
  • Čerstvý koriandr
  • 3 lžíce oleje
Na podávání:

250 g Quinoa
neboli merlík chilský, je velmi výživná bezlepková plodina, pěstovaná v jižní Americe. Obsahuje vysoké procento bílkovin a vitamínů a Nasa ji dokonce zařadila do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů. Takže její vyšší cena je pochopitelná, i když si ji pamatuji ještě před pár lety výrazně levnější…

Postup:
  1. Nejdříve nakrájíme cibuli, zázvor, chilli, mrkev, nemusíme nijak najemno, nakonec se polévka rozmixuje.
  2. Cibuli osmažíme na oleji, když zesklovatí přidáme zázvor, chilli, mrkev a ještě chvíli restujeme.
  3. Na zeleninu nasypeme rýži, dáme limetové listy a zalijeme 1 litrem vody, osolíme.
  4. Vaříme 25 min.
  5. Mezitím uvaříme quinou dle návodu.
  6. Z polévky vyndáme limetové listy a rozmixujeme ji  dohladka, přilijeme kokosové mléko a vodu podle požadované hustoty.
  7. Dosolíme, dochutíme šťávou z limetky a necháme ještě přejít varem.
  8. Hotovo! Servírujeme s kopečkem quinoi, koriandrem a zakápneme trochou kokosového mléka.

karotkovy-kremkarotkovy-kremSobotní Restaurant Day…restaurantdayrestaurantdayPolévka tekla proudem a bohužel se nedostalo na všechny…restaurantdayrestaurantdayrestaurantdayNěkteří si přinesli i svoje nádobí…restaurantdayBagety se nedostávalo ještě dřív než polévky…restaurantdayTapioky a domácí zázvorová limonáda…restaurantdayrestaurantdayA je to za námi…tak zase příště…restaurantday

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">