
Kokosový koláč
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
celozrnná špaldová mouka • kokos • kysaná smetana • mascarpone • ovocePDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Tenhle dezert je pro všechny milovníky kokosu. Občas mám nutkavou potřebu upéct něco nového. Bývá to v momentě, kdy mě honí mlsná a nechce se mi péct podesáté ten samý koláč nebo bábovka a tak trochu experimentuju. Někdy je výsledek pochybný, ale jindy se moje snaha vyplatí.
Pak nastává problém, protože některé ingredience jsem dávala od oka, nebo si druhý den nepamatuji, co všechno jsem tam nasypala. Občas si to znamenám na papírek, který pak nemůžu najít, ovšem když ho najdu, už zase z poznámek nevyčtu, co jsem to přesně vařila nebo pekla. Prostě jsem nesystematik a taky tak trochu blíženec …
Do kategorie, když mě honí mlsná, patří i kokosový koláč. Ještě nestačil vychladnout a skoro celý se snědl. Takže jsem to tentokrát nepodcenila a pěkně začerstva recept zapsala rovnou do počítače.
Léto se pomalu loučí, ale zatím je k mání spousta ovoce, které se dá do koláče použít. Maliny, kterými mě zásobí strejda, byly v koláči skvělé. Meruňky nebyly o nic horší, ale určitě by byl výborný i s ostružinami nebo borůvkami…nebo takový černý rybíz! Ten bohužel až příští rok. A na podzim budou dobrá i čerstvá kyselá jablka. Větší ovoce je potřeba nakrájet na kostičky a pak už stačí jen vše smíchat a čekat třičtvrtě hodiny, než bude upečeno. Cukru podle chuti a kyselosti ovoce můžete ubrat nebo přidat. A smetanová poleva nahoře, tak ta je stejně jako na čííískejku nejvíc!
Ingredience:
- 250 g mascarpone
- 120 g cukru
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 1 hrnek 250 ml kokosu
- 1 hrnek 250 ml celozrnné špaldové mouky
- 2 žičky prdopeče
- 2 lžíce chia semínek
- 350 – 400 g ovoce
Poleva:
- 400 g kysané smetany, ale musí to být poctivá kysaná smetana bez použití škrobů a minimálně 16% tuku, jinak neztuhne a rozteče se
- 2 lžíce vanilkového cukru
Postup:
- V míse vymícháme mascarpone, vejce, mléko a cukr do hladkého krému.
- V druhé misce promícháme kokos, mouku, chia a prdopeč.
- Směs nasypeme do krému a vytvoříme polotuhé těsto.
- Vmícháme ovoce a nalijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem (pouze dno, boky po upečení snadno odřízneme nožem).
- Pečeme cca 45 min na 180 oC.
- Do smetany zamícháme vanilkový cukr, necháme ho rozpustit a ještě jednou zamícháme. 5 minut před koncem pečení nalijeme smetanu na koláč, rozetřeme po celé ploše a necháme dopéct.