menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2018/05/DSC_5796-960x637_c.jpg

Králík podle mámy


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Zase jedna vzpomínka na dětství. Původní francouzský recept králík v balíčku, který moje máma trochu zjednodušila. O prázdninách jsem často bývala u babičky, ve městě, ale jako by to bylo na vesnici. Velká zahrada se spoustou zeleniny a ovoce a na dvorku králíci i slepice.

Babička byla praktická žena, taky měla 4 děti a 8 vnoučat, vařila, pekla, zavařovala a měla na starosti zahradu i domácí zvířectvo. Protože jsem to sledovala opravdu od batolete, přišlo mi úplně přirozené, že králíka, než přijde na pekáč, musí někdo zabít, stáhnout z kůže a vyvrhnout. Všechno to dělala babička. Přiznávám, že bych toho asi nebyla schopná, nicméně nejsem kvůli tomu vegetarián.kralikTakže když mi strejda občas přinese králíka, já se zaraduju, uvařím mu kafe, naliju panáka něčeho dobrého a silného a druhý den králíka upeču. Prostě naskládám osolené porce do pekáče, přidám ostatní ingredience a šup s tím do trouby. Recepty, které nezaberou moc času a pak už se jen sami vaří nebo pečou, mám zvlášť v oblibě. Mezitím totiž stihnete spoustu jiných věcí…kralik

5 – 6 porcí
Ingredience:
  • 1 naporcovaný králík
  • 100 g plátků anglické slaniny
  • 250 g Cherry rajčátka nebo 2 – 3 rajčata
  • kečup – přidáme, pokud máme rajčata kupovaná a bez chuti. Máma ho používala hlavně v zimě, kdy nebyla rajčata k dostání vůbec. A tak jím králíka vždycky trochu pokapu…chuť z dětství tam prostě patří.
  • čerstvý rozmarýn, tymián, oregano, nebo sušená provensálská směs
  • sůl, pepř
Postup:
  1. Králika osolíme, opepříme, vložíme do pekáčku a poklademe plátky slaniny.
  2. Rajčátka nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, pokud použijeme rajčata, na plátky.
  3. Přidáme snítky čerstvého koření, nebo sušené a pokapeme kečupem.
  4. Pekáč přikryjeme a dáme péct do předehřáté trouby na  cca 200 oC. Po hodině snížíme teplotu na 160 oC – 180 oC (každá trouba peče jinak…) a pečeme ještě další hodinu až hodinu a půl. Občas přelijeme vypečenou šťávou. Pokud by se šťáva moc vypekla, přilijeme trochu vody.
  5. Podáváme s přílohou.

kralik

TIP:

Králíka výborně doplňuje batátové pyré. Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky, uvaříme v osolené vodě do měkka a rozmixujeme se šlehačkou, do požadované konzistence. Pokud je potřeba dosolíme, můžeme přidat pepř.kralikkralik

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">