menu
 
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/08/IMG_7993-960x715_c.jpg

Křehké těsto


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Křehké těsto má širokou škálu použití. Ve francouzské kuchyni tvoří základ spousty sladkých i slaných jídel. Nejklasičtější křehké těsto je pate brisée, které se připravuje pouze z mouky, másla a vody. Já mám ale raději pate sablée, kam se místo vody přidává vejce a pro sladkou verzi i cukr. Těsto tím získá na chuti. Důkazem jsou naše děti, pokud nejsem dost bdělá, z lednice vždy velký kus zmizí.
Většinou se snažím o recepty v trochu zdravější verzi, proto zde uvádím celozrnnou mouku. Můžete klidně použít jen bílou hladkou mouku, jak to uvádí původní recepty. Nebo naopak více celozrnné, ale musíte počítat s tím, že se s těstem bude hůře pracovat a může se trhat. Tento poměr mám prověřený, s těstem se pracuje výborně a koláč má pořád příjemnou strukturu, že ani největší odpůrci zdravé stravy nic nepoznají.

Já si těsto většinou udělám do „foroty“. Když už si máme špinit prsty máslem a moukou, je lepší udělat si větší množství, které můžeme použít i později. Práci za vás může udělat i robot, ale ani ručně netrvá příprava dlouho. Důležité je pracovat s těstem rychle, aby máslo moc nezměklo. Těsto je potřeba nechat odležet v lednici alespoň 1 hodinu, ale klidně i dva dny. Pokud část nebudeme potřebovat hned, můžeme ji rovnou zamrazit. Vydrží určitě nejméně měsíc a až budeme potřebovat, vyndáme těsto několik hodin dopředu – většinou ho vyndavám večer do lednice a druhý den použiji.
Pokud pečeme galettu, rozdělíme těsto na 4 díly. Pokud chceme péct koláč do formy, pak na 3 díly. Potřebnou část vyndáme z lednice a než se nám rozpálí trouba, připravíme náplň, těsto rozválíme, naplníme a šoupneme do trouby. Příprava trvá opravdu pár minut a výborná sladká tečka nebo slané občerstvení pro návštěvu se může servírovat.

Ingredience:
  • 300 g hladké mouky špaldové
  • 200 g celozrnné mouky špaldové
  • 2 lžíce domácího vanilkového cukru nebo moučkového cukru (pro slané koláče vynecháme a můžeme přidat trochu mletého pepře)
  • špetka soli
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce vodyDSC_6818
Postup:
  1. Do mísy odvážíme obě mouky, přidáme cukr, sůl a lžicí promícháme.
  2. K mouce přidáme studené máslo, nakrájené na kousky a uděláme jakousi žmolenku.
  3. Přidáme studené vejce a vodu a propracujeme v kompaktní těsto. Pracujeme rychle, aby se máslo moc neohřálo.
  4. Odložíme minimálně na 1 hodinu do lednice.
  5. Použijeme podle potřeby na galette, nebo jiný křehký koláčDSC_6807DSC_6810IMG_7231

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">