Krůtí nudličky s lilkem
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
krůtí maso • lilek • pak choyPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Nudličky s lilkem je jídlo, které se u nás doma občas vařilo, když jsem byla malá. Lilek byl celkem neznámou a nedostatkovou surovinou, ale jakmile se někde objevil, moje máma ho okamžitě „ulovila“. Nejdříve z něj udělala pomazánku, usmažila kolečka v trojobalu jako řízky a nakonec uvařila tuhle variantu. Recept byl z japonské kuchařky, která ovšem vyšla někdy v 80. letech. Jak byla autentická nevím, navíc spoustu surovin nebylo možné koupit, ale my tohle jídlo milovali.Dnes už je jednoduché všechny suroviny sehnat, ale já se pořád držím té máminy varianty. Co se v mládí naučíš…prostě chuťové vzpomínky mi nedovolují tohle jídlo moc pozměnit.
4 – 5 porcí
Ingredience:
- 750 g krůtích prsou (může se použít i vepřová kýta)
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 1 chilli paprička, podle chuti méně či více
- 2 lilky
- hrst houby shiitake (můžou se dát i naše lesní podušené houby)
- 1 – 2 hlávky pak choy podle velikosti (lze použít i pekingské zelí – cca ¼ hlávky)
- 2 – 3 lžíce sojové omáčky
- sůl
- limetový list (nemusí být)
- rýžový olej
Postup:
- Nejdříve nadrobno nasekáme česnek, zázvor a chilli (opravdu nadrobno, dám si všechny suroviny na prkénko a dohromady posekám). Cibuli nakrájíme na měsíčky, lilek na kostky a maso na nudličky. Houby shiitake zalijeme vroucí vodou a necháme odstát, aby změkly.
- Na oleji osmažíme česnek, zázvor a chilli, ale jenom chvilku, aby česnek nezhořkl. Jen do chvíle, kdy se suroviny krásně rozvoní. Do pánve přidáme maso, které orestujeme, promícháváme, aby se česnek nepřipálil, osolíme, zalijeme sojovou omáčkou.
- Na druhé pánvi mezitím osmažíme cibuli a lilek, které přidáme k orestovanému masu. Pokud vaříme jen 2 porce, vše můžeme připravit v jedné pánvi.
- Zalijeme trochou vody, přidáme limetový list, pokrájené houby a necháme cca 45 min až 1 hodinu vařit. Lilek se krásně rozvaří a zahustí omáčku.
- Nakonec do pánve vmícháme pak choy nakrájený na nudličky a odstavíme z plotny. Není potřeba ho už vařit, změkne okamžitě.
- Podáváme s rýží, rýžovými nebo soba (pohankovými) nudlemi a můžeme ozdobit černým sezamem.