menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/12/DSC_7503-960x637_c.jpg

Lilkování


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Lilek je moje oblíbená surovina. Znám ho už z dětství, kdy jsme ho jedli obalený ve strouhance a smažený jako řízek. Moje máma nikdy nesmažila řízky z masa, ale jedině lilkové nebo houbové. A my se o ně vždycky málem prali, protože jich nikdy nebylo dost! Teda asi bylo, ale nám to bylo málo….

dsc_7458Teprve postupně se k nám dostávaly informace, jak s takovým lilkem naložit. A taky se stal běžně dostupným prakticky celý rok. A přiznám se, že i když jsem zjistila, že ho  nemusím obalovat, ale můžu smažit jen tak, dost mi vadilo, jak do sebe nasává to množství oleje.

Lenost je prý největší motivací pokroku. A proto „pokrok“ přišel i do mé kuchyně. Žádné zdlouhavé smažení a přepalování oleje na pánvi. Lilek už nedělám jinak, než pečený na plechu v troubě. Nakrájím, šoupnu do trouby a nechám ho, aby se upekl pěkně sám. Mezitím stihnu udělat spoustu jiných důležitých věcí (třeba si i skočit do města na kafe…).Po vyndání plechu stačí minuta a je hotovo! Olej, samozřejmě ten olivový extra panenský, už se nepřepaluje, proto má pro naše tělo jen blahodárné účinky. dsc_7473Takto připravený lilek je výborný jako lehká večeře s bagetou, když k nim přidáte hummus, tzatziki, salát, nebo jen nakrájenou zeleninu, máte výborné pohoštění pro návštěvu. Taky ho můžete uložit do lednice a použít později do salátu nebo sendvičů.dsc_7493

Na 1 velký plech:

Ingredience:
  • 2 lilky
  • sůl
  • extra panenský olivový olej
  • balzamikový ocet
  • bylinková sůl
Postup:
  1. Lilky nakrájíme na kolečka silná cca 1 cm.
  2. Položíme je na prkénko, posolíme a necháme vypotit.
  3. Přendáme do cedníku a opláchneme pod tekoucí vodou.
  4. Osušíme utěrkou a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 200oC cca 40 minut. V půlce pečení můžeme plátky otočit, budou z obou stran lépe propečené, ale není to nutné.
  6. Plech vyndáme z trouby, necháme chvíli vychladnout a lilky zakapeme (spíš zalijeme) olejem, posolíme a pokapeme balzamikovým octem.
  7. Jednotlivými kolečky vytřeme olej, který vytekl na pečící papír a přendáme je do mísy. Pokud  ještě nějaký olej zůstal na papíře, přelijeme jím lilky,  a necháme úplně vychladnout.
  8. Podáváme jen tak s bagetou nebo uložíme do ledničky k dalšímu použití do salátu nebo sendvičů.
  9. Sendvič s hummusem, lilkem a rukolou je bezva svačina i na cesty.

dsc_7470dsc_7481

TIP:

Lilek se před úpravou nechává “vypotit”, aby se zbavil nahořklé příchuti a při smažení nenasákl tolik olejem. Dnešní odrůdy lilku už však většinou nahořklé nejsou. Vypocením se změní struktura lilku, zhoustne, proto i při pečení v troubě se utvoří lepší „kůrka“. Ale pokud nemáte dostatek času, vypocení můžete s klidem vynechat, protože lilek bude i bez toho výborný.

dsc_7490dsc_7506dsc_0096 dsc_0103

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">