
Lilkování
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
lilekPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Lilek je moje oblíbená surovina. Znám ho už z dětství, kdy jsme ho jedli obalený ve strouhance a smažený jako řízek. Moje máma nikdy nesmažila řízky z masa, ale jedině lilkové nebo houbové. A my se o ně vždycky málem prali, protože jich nikdy nebylo dost! Teda asi bylo, ale nám to bylo málo….
Teprve postupně se k nám dostávaly informace, jak s takovým lilkem naložit. A taky se stal běžně dostupným prakticky celý rok. A přiznám se, že i když jsem zjistila, že ho nemusím obalovat, ale můžu smažit jen tak, dost mi vadilo, jak do sebe nasává to množství oleje.
Lenost je prý největší motivací pokroku. A proto „pokrok“ přišel i do mé kuchyně. Žádné zdlouhavé smažení a přepalování oleje na pánvi. Lilek už nedělám jinak, než pečený na plechu v troubě. Nakrájím, šoupnu do trouby a nechám ho, aby se upekl pěkně sám. Mezitím stihnu udělat spoustu jiných důležitých věcí (třeba si i skočit do města na kafe…).Po vyndání plechu stačí minuta a je hotovo! Olej, samozřejmě ten olivový extra panenský, už se nepřepaluje, proto má pro naše tělo jen blahodárné účinky. Takto připravený lilek je výborný jako lehká večeře s bagetou, když k nim přidáte hummus, tzatziki, salát, nebo jen nakrájenou zeleninu, máte výborné pohoštění pro návštěvu. Taky ho můžete uložit do lednice a použít později do salátu nebo sendvičů.
Na 1 velký plech:
Ingredience:
- 2 lilky
- sůl
- extra panenský olivový olej
- balzamikový ocet
- bylinková sůl
Postup:
- Lilky nakrájíme na kolečka silná cca 1 cm.
- Položíme je na prkénko, posolíme a necháme vypotit.
- Přendáme do cedníku a opláchneme pod tekoucí vodou.
- Osušíme utěrkou a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200oC cca 40 minut. V půlce pečení můžeme plátky otočit, budou z obou stran lépe propečené, ale není to nutné.
- Plech vyndáme z trouby, necháme chvíli vychladnout a lilky zakapeme (spíš zalijeme) olejem, posolíme a pokapeme balzamikovým octem.
- Jednotlivými kolečky vytřeme olej, který vytekl na pečící papír a přendáme je do mísy. Pokud ještě nějaký olej zůstal na papíře, přelijeme jím lilky, a necháme úplně vychladnout.
- Podáváme jen tak s bagetou nebo uložíme do ledničky k dalšímu použití do salátu nebo sendvičů.
- Sendvič s hummusem, lilkem a rukolou je bezva svačina i na cesty.
TIP:
Lilek se před úpravou nechává “vypotit”, aby se zbavil nahořklé příchuti a při smažení nenasákl tolik olejem. Dnešní odrůdy lilku už však většinou nahořklé nejsou. Vypocením se změní struktura lilku, zhoustne, proto i při pečení v troubě se utvoří lepší „kůrka“. Ale pokud nemáte dostatek času, vypocení můžete s klidem vynechat, protože lilek bude i bez toho výborný.