menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/12/DSC_0695-960x637_c.jpg

Linecké



PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Linecké je tak profláklé a vlastně to „nejobyčejnější“ cukroví a každý má svůj nejlepší recept. Ale nedá mi nepřidat sem to naše, protože tohle je fakt nejlepší! Roky jsme nějaké cukroví dostávali od tchýně a linecký měla prostě nejlepší, lepší než moje babička….

lineckeKolečka nebo kytičky slepované rybízovou marmeládou jsem většinou nechávala dětem, ale kolečka promazaná máslovým krémem a potřená žloutkovou polevou, se zařadily hned za babiččiny vosí hnízda, nebo spíš na stejnou úroveň. Jsou sice sladká, ale když si dáte 1 kousek ke kávě (nebo 2, možná 3), tak plně uspokojíte dávku sladkostí na celý den…no možná tu dávku bez mučení zvětšuju na 2 kávy denně s dalším kouskem.lineckePokud by se stalo, že nějaké to kolečko zbyde i po Silvestru, není nic jednoduššího, než cukroví zamrazit. Žádná neočekávaná návštěva vás nemůže překvapit. Prostě ho vyndáte z mrazáku a za chvilku je na stole jako čerstvé.

Ingredience:
  • 350 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru + 1 lžíce vanilkového cukru
  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • Citrónová kůra

linecke

Postup:
  1. Do mísy nasypeme mouku, cukr, citr.kůru a promícháme. Přidáme změklé máslo a vytvoříme robotem nebo ručně žmolenku.
  2. Přidáme žloutky a  vypracujeme hladké těsto.
  3. Těsto necháme odležet v lednici nejlépe do druhého dne, klidně i pár dní…
  4. Z těsta vyválíme placku a vykrajujeme kolečka nebo kytičky. Záleží k čemu budeme chtít linecké použít, pokud ho budeme chtít slepovat, jsou lepší tvary více kompaktní, aby se krém nebo marmeláda mohly namazat až do krajů a nevytékaly.
  5. Pečeme cca 10 minut při teplotě 160 oC.
  6. Vychladlé pečivo uložíme do plechovky a plníme podle potřeby nejlépe těsně před Štědrým dnem, zvlášť pokud použijeme máslový krém.

linecke

Máslový krém:

Používám tento máslový krém, ale můžete použíti jiný vámi prověřený krém. Tenhle je nadýchaný, časově však trošku náročnější, protože se vejce šlehají v páře. Tato dávka stačí na plnění i jiného cukroví – vosích hnízd i ořechů (do krému přidám kakao).

  • 3 celá vejce
  • 100 g cukru
  • 250 g másla
Postup:
  1. Než začneme vyrábět krém, musíme vyndat máslo z lednice s velkým předstihem, aby mělo pokojovou teplotu. To je opravdu důležité!!!
  2. V misce nejlépe nerezové, smícháme vejce s cukrem a postavíme ji do hrnce s vroucí vodou. Miska se nesmí dotýkat vody, aby se směs varem nesrazila. Pára, která se odpařuje ohřeje vaječnou směs, kterou vyšleháme do husté bílé pěny. Pěnu necháme za občasného prošlehání vychladnout. Vychladnutím pěna trochu spadne.
  3. Máslo nejdříve lehce vyšleháme a po lžicích do něj zašleháváme vychladlou pěnu. Tento postup je potřeba dodržet, aby se máslo nesrazilo. Pokud se nám to stane, zašleháme ještě další máslo, které ale musí být také změklé.
  4. Hotovým krémem plníme kolečka, nejlépe cukrářským sáčkem. Přiklopíme horním kolečkem a necháme ztuhnout v lednici.

linecke

Žloutková poleva:

lineckelineckelinecke

Ingredience:
  • 70 g cukru krupice
  • 4 lžíce vody
  • 4 žloutky
  • 80 g moučkového cukru
Postup:
  1. Cukr s vodou povaříme na nit. Trvá to cca 5 minut. Poznáme to podle toho, když odeberme trošku na lžičku, necháme chvilku vychladnout a sirup se táhne jako nit, která se po chvilce přetrhne.
  2. Moučkový cukr ušleháme se žloutky do běla. Postupně přikapáváme svařený teplý cukr.
  3. Slepená a vychladlá kolečka namáčíme do polevy a nožem ji trochu stáhneme, teprve potom kolečko otočíme. Pokud bychom nechali větší vrstvu po zaschnutí by zkrabatěla. Polevu také můžeme natírat na vrchní kolečko nožem, ale mně se osvědčilo více namáčení. Manželova maminka polevu natírala štětečkem.

lineckelineckelineckelinecke

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">