menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/10/DSC_0286-960x637_c.jpg

Lívance s levandulovou polevou


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Snídaně o víkendech jsou naše oblíbené. Bývá to jedna z mála chvil, kdy se sejdeme u stolu všichni. Takže je neodbýváme a obložíme stůl vším dobrým, co máme rádi. A k tomu patří i lívance. Jejich příprava je jednoduchá a než zbytek rodiny připraví vše na stůl, už se nesou i nadýchané lívance.

livanceJejich servírování má tolik možností, že nikdy neomrzí. Někdy jen tak se skořicovým cukrem, jak jsme je jedli u babičky, ale jindy s rozmačkaným banánem, rozvařenými jablky, rozmixovaným mangem, javorovým sirupem, navrch ještě kopeček šlehačky nebo zakysané smetany s vanilkovým cukrem a to vše zasypané moučkovým cukrem a posypané ořechy. Prostě jak to kdo má rád, anebo co se zrovna doma najde. Třeba i marmeládu z dřínu, kterou nám uvařila naše kamarádka Lucka, na té já momentálně ujíždím.livancePostupně jsem původní recept posunula ke zdravější verzi. Část mouky vyměnila za celozrnnou, část za vločky, přidala mleté lněné semínko. A zaručuju vám, že to rodina ani nepostřehne a bude si přidávat další a další…levanduleVerzi s levandulovou polevou jsem si nemohla odpustit, protože levandule znovu vykvetla. Lahve s levandulovým sirupem jsou opět v lednici a ještě spousta květů zůstává. Tak proč je nevyužít na polevu.

cca 40 kusů

Ingredience:
  • ½ l podmáslí nebo kefíru
  • 2 vejce, z bílků vyšlehaný sníh
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky – 130 g
  • ½ hrnku hladké mouky – 80 g
  • ½ hrnku jemných vloček – 65 g
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • špetka soli
  • 2 lžíce rozpuštěného vychlazeného másla – 45 g
Levandulová poleva:
  • 100 ml vody
  • 10 květů levandule, nebo lžíce sušených květů
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžička másla
  • 1 lžíce citrónové šťávy

livance

Postup:
  1. V míse smícháme všechny sypké ingredience. Pokud lívance připravuji k snídani, odměřím si vše do mísy už večer, abych se tím ráno nezdržovala.
  2. Rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout.
  3. Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh.
  4. Do mísy se sypkou směsí nalijeme podmáslí, přidáme žloutky a metličkou vymícháme hladké těsto. Přilijeme zchladlé máslo a promícháme.
  5. Nakonec lehce vmícháme sníh.
  6. Lívanečky smažíme na mírném stupni na oleji nebo nejlépe na přepuštěném másle (lívanečník jen lehce potíráme mašlovačkou). Protože je v těstu máslo, můžou se smažit i bez tuku.

Poleva:

  1. Na polevu si svaříme 100 ml vody s levandulovými květy. Vaříme 2 minuty.
  2. 4 lžíce horké levandulové vody smícháme s máslem, které necháme rozpustit a přilijeme k cukru. Přidáme lžíci citrónové šťávy a utřeme do hladké polevy.
  3. Pokud máte v lednici vyrobený levandulový sirup, můžete ho použít místo levandulové vody a citrónu.

lívancelívancelivancelivance

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">