
Mandlové lupínky
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
bílky • mandlePDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Jednoduché, rychlé, výborné a ještě k tomu spotřebujete bílky, které po pečení cukroví většinou zůstávají. Dokonalý recept na poslední chvíli, když nestíháte a chcete ještě něco upéct. U nás na Vánoce pravděpodobně nebudou, protože už jsou skoro všechny snědené. Nebo možná ještě jedny upeču? Jsou totiž fakt dobré…
Se surovinami si můžete hrát, mouku namíchat s celozrnnou, přidat vlašské ořechy, citrónovou kůru. Bílky stačí prošlehat ručně s cukrem. Některé recepty uvádějí, že se bílky mají šlehat do tuha, ale není to potřeba.
Jediné úskalí nastává v krájení plátků. Je potřeba nakrájet opravdu tenké plátky, takže si nejdřív pořádně nabruste nůž.
Ingredience:
- 4 bílky
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g třtinového cukru + 1 lžíce vanilkového
- špetka soli
- 100g neloupaných mandlí
Postup:
- Bílky se špetkou soli prošleháme s cukrem.
- Přidáme mouku a dobře promícháme.
- Nakonec vmícháme celé mandle.
- Vlijeme do chlebíčkové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, nebo vyloženou pečícím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180oC cca 20 min.
- Chlebíček vyklopíme z formy na rošt a necháme do druhého dne zaschnout.
- Druhý den nakrájíme na tenké plátky a sušíme v troubě při 120 oC cca 20 minut. Troubu je dobré v půlce otevřít, aby mohla uniknout pára.