menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2018/03/DSC_5017-960x637_c.jpg

Masala chai


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Protože momentálně jedeme na vlně kardamomu, musím přidat i recept na tenhle domácí voňavý čaj. Pochází z daleké Indie a kromě černého čaje (v některých oblastech se používá zelený) do něj patří mléko, cukr a směs koření Masala. Stačí pár minut a můžete se nechat zahřívat a léčit chutí i vůní tohohle kouzelného moku. 

Masala, stejně jako Kari, může mít různé složení a liší se podle oblastí, nebo i domácností. Prostě žádné to správné a jediné neexistuje.  Většinou obsahuje skořici, kardamom, hřebíček, pepř, koriandr, muškát, římský kmín…DSC_4950Proto ani směs na čaj nemá zaručené a jedině správné složení a je tu prostor  k experimentům. Základním kořením je vždy zázvor, kardamom a skořice, ke kterému se v různých oblastech přidávají další složky. Recept je proto jen inspirací, podle chuti si můžete přidat i něco koření navíc – fenykl, koriandr, římský kmín, chilli, šafrán…

Ještě jedna poznámka k cukru. Já nesladím čaj ani kávu, ale sem prostě cukr patří. Množství si můžete přizpůsobit podle chuti a nahradit ho třeba i medem. V Indii se pije hodně sladký.

4 porce
DSC_5009

Ingredience:
  • 500 ml vody
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce cukru (podle vlastní chuti méně nebo více)
  • kousek zázvoru nakrájeného na plátky
  • 1 svitek skořice
  • 1 badyán
  • 8 tobolek kardamomu nadrcených pro intenzivnější chuť
  • 10 hřebíčků
  • 1 lžička  kuliček černého pepře
  • pár strouhnutí muškátového ořechu
  • 1 lžíce černého čaje (4 sáčky čaje)

masala-chai

Postup:
  1. Buď můžete vše naházet do jednoho hrnce, pár minut povařit, scedit a nalít do hrnků.

Nebo:

  1. Ve vodě povaříme 5 minut koření. Má to tu výhodu, že se dá koření ještě aspoň jednou „recyklovat“ a také dochucovat cukrem i mlékem podle chuti každého.
  2. Do konvičky nasypeme čaj a přelijeme ho vývarem. Necháme pár minut pod pokličkou louhovat.
  3. Mezitím napěníme mléko, nebo jen ohřejeme.
  4. Čaj osladíme, nelijeme do šálků nebo sklenic a dolijeme horkým mlékem.

TIP:

Můžeme si připravit koření do zásoby. Větší množství koření rozdrtíme v hmoždíři nebo umeleme v mlýnku. Ubereme pepř, toho stačí jen špetka na porci, zázvor použijeme sušený mletý. Uložíme do vzduchotěsné nádoby a koření máme hned po ruce. Postup je stejný jako u celého koření. Avšak chuť je samozřejmě lepší z čerstvého koření.DSC_4982masal-chaiDSC_4990DSC_5001

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">