menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/10/IFL_5756-960x600_c.jpg

Není rum jako rum


dsc_8878Prosecco mám dost ráda. Ale s ostružinou, ostružinovým likérem a Angostura orange bitters jsem ho pila před týdnem poprvé a nebylo to vůbec špatný. Byla jsem pozvána na ochutnávku karibských rumů. U nás doma pijeme teda spíš skotskou whisky, nejraději kouřovou, ale tady připravil menu šéfkuchař Jiří Nosek ze Zdenek’s Oyster baru a to jsem si nemohla nechat ujít. Menu obsahovalo kombinaci koktejlů a receptů s využitím Angostura bitters, které pan Nosek vymyslel a my ho při jeho práci mohli sledovat.dsc_8889

Menu se skládalo z lahůdek, které spolu s namíchanými drinky utvořily dokonalý chuťový koncert. Angostura bitters je extrakt z bylin, koření a kořene hořce, kterou už v roce 1824 namíchal německý armádní lékař Johan Siegert ve Venezuele na léčení nevolností a žaludečních problémů. Tato receptura se nijak do dneška nezměnila, jen k ní přibyl ještě orange bitters, kam se přidává kůra z pomerančů. Využití dnes mají především v koktejlech, ale i v omáčkách a v pokrmech z ryb a mořských plodů ale i ve sladkých pokrmech.
A že je to zajímavá ingredience, to mohu potvrdit.

ifl_5756Společnost se brzy přestěhovala na ostrov Trinidad a Tabago a rozrostla se o výrobu rumů, které zrají v sudech po bourbonu, nebo francouzských dubových sudech po koňaku.
Drinky z nich připravené, byly rovněž fantastické a jídlo skvěle doplňovaly.

Ústřice David Hervé, granita z červených pomerančů, Angostura orange bitters

dsc_8884…tak to byl opravdu skvělý úvod!

Ceviche z langustýnky, ibišek, mango, orange bitters

dsc_8886…kromě langustýnky a manga ještě koriandr, limetová šťáva… dsc_8896…a k tomu koktejl Butterfly Swizzle, naprostá dokonalost…dsc_8888

Scandico hovězí svíčková, šalotka, zauzený křenový krém, aromatic bitters

dsc_8903…marinovaná šalotka…dsc_8902….koncert 3 kuchařů….dsc_8905…konečný styling….dsc_8908

Entrecote, bramborové hranolky, bordelaise omáčka, sůl aromatic bitters

dsc_8911dsc_8912

Sticky tofee pudding, vanilková zmrzlina, orange bitters

a52k5980

Vše bylo naprosto dokonalé…kvalitní suroviny, kombinace chutí, završené sladkým dezertem z datlí a ochutnávkou rumů zrajících od 3 do 12 let.

dsc_8916John P. Gorges, master distiller

Z celého odpoledne  jsem si odnesla nejen recepty na všechny ty skvostné chody, které určitě doma zkusím uvařit, ale jako vždy jsem se přesvědčila, že kvalitní suroviny, poctivá práce a preciznost, je na výsledku znát.

A ještě na něco jsem přišla: Angostura rum rozhodně přibude do našeho baru. Jak říkal John Gorges, jeho napití je jako návštěva, zahřeje, potěší, ale nic po ní nezbude kromě příjemného pocitu….

 

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">