menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/11/DSC_4158-960x637_c.jpg

„Norská“ rybí polévka


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Rybu alespoň jednou týdně, protože je našemu tělu prospěšná, by měl dodržovat každý. Ale ne každý si ji dá. Dospělý nechť se rozhodne sám, ale jak protlačit rybu dětem, které ji odmítají? V polévce to jde celkem snadno. Alespoň mně se to vždycky dařilo. A tahle polévka je dodnes u našich dětí oblíbená.

Recept jsem kdysi vytvořila podle polévky z pytlíku. Když jsme jako malí jezdili s rodiči na dovolené, vždycky bylo auto narvané vším potřebným, včetně jídla. Na třítýdenní dovolené do Jugoslávie bylo jídlo naplánované na každý den. Všechno muselo klapnout, protože peníze, které tenkrát na příslib banka vyměňovala, stačily nebo spíše nestačily ani na kempy. Takže ještě dnes si pamatuju chutě vepřového ve vlastní šťávě, leča s klobásou, čínského lunchmeatu (byl lepší, než ten český) a dalších konzerv, které tehdy byly možné sehnat (někdy i pod pultem). A taky všech těch pytlíkových polévek. Někdy kolem roku 85 ovšem Vitana vytvořila Norskou rybí polévku, která byla úplně jiná, než všechny ostatní. Přidávalo se do ní mléko, chutnala fakt po rybě a nám děsně zachutnala. Kolem ryby asi jen přeběhla, chuť jí dodaly dochucovadla a konzervanty, ale tenkrát se to tak neřešilo. Takže od tý doby nesměla chybět v našich dovolenkových zásobách.rybi-polevkaA já si po letech na tuhle polévku vzpomněla a začala ji vařit doma dětem. Její chuť je opravdu podobná té z pytlíku, jenom použité suroviny jsou o dost kvalitnější. Ingredience jsou spíše orientační, zeleninu můžete použít podle svých chutí a zásob. Určitě by neměl chybět hrášek a mrkev.  Je možné použít i dobrou mraženou zeleninu. Nevím, jestli v Norsku takováto polévka existuje, ale rozhodně by zahřála a zasytila nejednoho Nora, tak jako vždycky zasytí nás…

6 – 7 porcí

DSC_4147

Ingredience:
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 mrkve
  • kousek pórku
  • hrst zeleného hrášku
  • hrst kukuřice
  • 4 menší brambory
  • 400 – 500 g treska nebo jiná mořská ryba (může být i mražená)
  • 4 lžíce hl.mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
Postup:
  1. Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky
  2. Nejdříve na oleji osmažíme cibuli dosklovata, přidáme česnek. Když se rozvoní, nasypeme všechnu ostatní zeleninu a chvíli společně restujeme. Zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu.
  3. V mléce rozmícháme mouku a nalijeme ho do vroucí polévky. Necháme společné vařit cca 10 min.
  4. Mezitím si nakrájíme rybu na kousky, pozor na kosti, pokud je potřeba, vyndáme je pinzetou.
  5. Rybu přidáme do polévky a necháme přejít varem.
  6. Nakonec do polévky přilijeme smetanu a podle chuti dosolíme, případně opepříme.

rybi-polevkaDSC_4157rybi-polevka

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">