
Opilá bábovka
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
máslo • rum • tvarohPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Když jsem byla na 1. rodičáku našeho Honzy v 6.třídě, nestačila jsem se divit. Přivítala nás mladá paní učitelka, která všem uvařila kafe nebo čaj a ještě k tomu nabízela rumovou bábovku. Lavice byly poskládané do půlkruhu a já si poprvé na třídních schůzkách nepřipadala jako žák po škole, ale jako na příjemné schůzce s rovnocenným partnerem…
Po prvotních rozpacích a upejpání, si většina z nás na bábovce pochutnala. A kromě toho, že naše děti měly celé čtyři roky bezvadnou třídní učitelku, my měli na rodičáku pokaždý nějakou dobrotu. Ovšem rumovka byla první a nejlepší. O recept jsem hned požádala, a tak už roky peču tuhle opilou bábovku.Oproti originálu jsem ubrala cukru a vyměnila část mouky za celozrnnou, přidala ořechy (nejradši máme pekanové) a vynechala rozinky, protože u nás nejsou zrovna oblíbené. Pokud s nimi nemáte problém, určitě je do bábovky dejte a nezapomeňte je dopředu namočit v rumu. Rumová chuť bude ještě intenzivnější a rozinky krásně změknou. Bábovka je celkově hutnější, ale krásně vláčná a voňavá.
Ingredience:
- 250 g másla
- 250g tvarohu
- 200 g cukru
- 4 vejce, bílky ušlehat
- 100 ml rumu
- 150 g hrubé mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky ( v původním receptu bylo 250 g polohrubé mouky, kdybyste nechtěli nebo neměli doma zrovna celozrnnou)
- 1 prdopeč z vinného kamene
- 100 g ořechů – pekanové, vlašské, lískové podle chuti
- 100 g rozinek předem namočených v rumu
Postup:
- Všechny ingredience vyndáme s předstihem z lednice, aby měly pokojovou teplotu a dobře se s nimi pracovalo.
- Do mísy dáme změklé máslo s cukrem a třeme do hladka. Po lžících přidáváme tvaroh a vyšleháme do krému (pokud by se směs srazila, není to žádný průšvih i tak se vše nakonec spojí a bábovka upeče k zdárnému konci…už se mi to samozřejmě stalo :-)). Do krému zašleháme žloutky.
- Ve druhé míse promícháme mouky s práškem do pečiva. Pokud jsme rozinky namáčeli v rumu, slijeme ho a doplníme do 100 ml.
- Do tekuté směsi zašleháme mouku a rum. Nejlepší je zašlehávat postupně část mouky, část rumu až do úplného spotřebování surovin. Pokud by se zašlehala nejdříve celá mouka, vzniklo by moc husté těsto, s kterým by se špatně pracovalo.
- Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků, ořechy a rozinky.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 45 min při 180 oC.