menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2018/02/DSC_4586-960x637_c.jpg

Opilá bábovka


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Když jsem byla na 1. rodičáku našeho Honzy v 6.třídě, nestačila jsem se divit. Přivítala nás mladá paní učitelka, která všem uvařila kafe nebo čaj a ještě k tomu nabízela rumovou bábovku. Lavice byly poskládané do půlkruhu a já si poprvé na třídních schůzkách nepřipadala jako žák po škole, ale jako na příjemné schůzce s rovnocenným partnerem…

Po prvotních rozpacích a upejpání, si většina z nás na bábovce pochutnala. A kromě toho, že naše děti měly celé čtyři roky bezvadnou třídní učitelku, my měli na rodičáku pokaždý nějakou dobrotu. Ovšem rumovka byla první a nejlepší. O recept jsem hned požádala, a tak už roky peču tuhle opilou bábovku.rumova-babovkaOproti originálu jsem ubrala cukru a vyměnila část mouky za celozrnnou, přidala ořechy (nejradši máme pekanové) a vynechala rozinky, protože u nás nejsou zrovna oblíbené. Pokud s nimi nemáte problém, určitě je do bábovky dejte a nezapomeňte je dopředu namočit v rumu. Rumová chuť bude ještě intenzivnější a rozinky krásně změknou. Bábovka je celkově hutnější, ale krásně vláčná a voňavá.rumova-babovka

Ingredience:
  • 250 g másla
  • 250g tvarohu
  • 200 g cukru
  • 4 vejce, bílky ušlehat
  • 100 ml rumu
  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky ( v původním receptu bylo 250 g polohrubé mouky, kdybyste nechtěli nebo neměli doma zrovna celozrnnou)
  • 1 prdopeč z vinného kamene
  • 100 g ořechů – pekanové, vlašské, lískové podle chuti
  • 100 g rozinek předem namočených v rumu
Postup:
  1. Všechny ingredience vyndáme s předstihem z lednice, aby měly pokojovou teplotu a dobře se s nimi pracovalo.
  2. Do mísy dáme změklé máslo s cukrem a třeme do hladka. Po lžících přidáváme tvaroh a vyšleháme do krému (pokud by se směs srazila, není to žádný průšvih i tak se vše nakonec spojí a bábovka upeče k zdárnému konci…už se mi to samozřejmě stalo :-)). Do krému zašleháme žloutky.
  3. Ve druhé míse promícháme mouky s práškem do pečiva. Pokud jsme rozinky namáčeli v rumu, slijeme ho a doplníme do 100 ml.
  4. Do tekuté směsi zašleháme mouku a rum. Nejlepší je zašlehávat postupně část mouky, část rumu až do úplného spotřebování surovin. Pokud by se zašlehala nejdříve celá mouka, vzniklo by moc husté těsto, s kterým by se špatně pracovalo.
  5. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků, ořechy a rozinky.
  6. Pečeme v předehřáté troubě cca 45 min při 180 oC.

rumova-babovkarumova-babovkaDSC_4583

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">