
ořechové rohlíčky
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
kysaná smetana • máslo • ořechyPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Mezi podzimní recepty patří ty s vlašskými ořechy. Vlašáků se nikdy nepřejíme, ale je fakt, že většinu stihnu spotřebovat do konce roku. Jen na cukroví ho padne velká část. Pak už je přidávám spoře do štrůdlu nebo hrstičku do bábovek. Na zahradě nám ořešák neroste, takže spoléháme na kamarády, kteří nás každoročně obdarují.
Svatomartinská husa, bramborové lokše a tyhle rohlíčky jsou prostě tradice. A protože sv.Martin už je za dveřmi, nastal čas udělat doma všem radost a rohlíčky upéct. Jsou skvělé a vlastně nijak složité. Recept mám z letité kuchařky od Čiriny, z které čerpám tradiční recepty. Připomíná mi kuchyni mojí babičky. Spoustu receptů beru spíš jako inspiraci a upravuju si je. Na rohlíčkách bych neměnila nic, takto jsou dokonalé.Těsto se dá použít i na jakékoliv jiné rohlíčky nebo taštičky, plněné tvarohem, mákem, marmeládou nebo ovocem. Po odležení v lednici se s ním dobře pracuje, je krásně vláčné. Jestli vám připadá množství ze 400 g mouky moc velké, můžete rohlíčky upéct z poloviční dávky, ale zaručuju vám, že nebude stačit. U nás mizí bleskovou rychlostí.
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 250 g zakysané smetany nebo tučného tvarohu ve vaničce
- špetka soli
ořechová náplň:
- 250 g strouhaných ořechů
- 100 g cukru krupice
- 100 ml mléka
vejce na potření a moučkový cukr na posypání
Postup:
- Z mouky, špetky soli a nakrájeného másla vytvoříme míchacím hákem nebo ručně žmolenku, přidáme smetanu a vytvoříme krásně hladké těsto.
- Těsto rozdělíme na 6 dílů po 150 g, vytvoříme bochánky a necháme je odležet alespoň 2 hodiny v lednici, klidně do druhého dne.
- Náplň připravíme tak, že smícháme mleté ořechy s cukrem a zalijeme je vařícím mlékem. Směs pořádně promícháme. Lepší je mléko přilévat postupně, je možné, že nebude potřeba všechno mléko. Směs musí být hustá, aby se dobře nanášela lžičkou.
- Z každé části těsta vyválíme tenkou placku, kruh (nemusí být dokonalý, protože na výsledném tvaru to nebude poznat), který rozdělíme na 8 částí viz foto nahoře.
- Na širší stranu každého dílku naneseme lžičkou náplň, přes kterou přehneme rohy a srolujeme do rohlíčku.
- Rohlíčky pokládáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme cca25 min. při 2000C.
.