
Pečený květák s kešu majonézou
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
kešu • květákPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Kdo by neměl rád jednoduchá jídla, s kterými není moc práce…Květák, pečený na plechu není žádný převratný recept, ale u nás zabodoval natolik, že ho sem přidávám. Dalo by se říct, že je to smažený květák pro lenochy Samozřejmě jeho zdravější verze.
Květák můžete rozdělit na jednotlivé růžičky, ale takto nakrájený na stejnou tloušťku se rovnoměrněji propeče a vrstva strouhanky na něm lépe drží. Také se dobře servíruje, pokud ho chcete nabídnout návštěvě jen tak, třeba k vínu. Bylinky ani koření neuvádím, použití je na každém podle chuti, klidně stačí jen sůl a pepř. A věřte, že i tak překvapí svou chutí. Pečením dostane tak trochu nasládlou chuť.
Výborně se hodí s uvařeným bramborem, bulgurem, kuskusem nebo jen s bagetou. Podávat ho můžete s jakoukoliv omáčkou nebo majonézou, ale kešu omáčka je k němu fakt skvělá. A navíc tuky, které obsahuje, vašemu tělu jen prospějí.
Ingredience:
- 1 květák
- oblíbené bylinky nebo koření podle chuti může být i grilovací směs
- sůl, pepř
- 2 – 3 lžíce olivového oleje na zapečení květáku
- 40 g strouhanka – asi 3 hrsti
- 40 g strouhaného parmazánu, nebo nakrájeného na menší plátky (pro veganskou verzi vynecháme)
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
- 3 lžíce olivového oleje
Postup:
- Troubu předehřejeme na horkovzduch 200 oC.
- Květák omyjeme a překrojíme na 2 poloviny. První polovinu položíme rozříznutou stranou na prkýnko a nakrájíme ji na cca 1,5 cm plátky, které skládáme vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. Stejně postupujeme i u druhé poloviny.
- Plátky posypeme solí, pepřem, bylinkami, kořením, pokapeme olejem a dáme na cca 20 – 30 min péct do trouby. Každá trouba peče jinak, ke konci hlídáme, květák by měl začít na krajích růžovět.
- Mezitím si v misce promícháme strouhanku s parmazánem, nasekanou petrželkou a 3 lžícemi oleje. Plech vyndáme z trouby a posypeme směsí strouhanky a parmazánu. Dopečeme cca 5 minut na 180 oC.
Podáváme s omáčkou z kešu ořechů:
- 100 g kešu namočených nejméně na 3 hodiny. Pokud je zapomeneme namočit předem, zalijeme ořechy vroucí vodou na půl hodiny
- 2 – 3 kyselé okurky nastrouhané na jemném struhadle
- ½ cibule najemno nakrájené
- 2 lžičky hořčice
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
- pepř
- citrónová šťáva
- bylinková sůl
Kešu nasypeme do hrnečku, zalijeme po okraj vodou a necháme min. 3 hodiny namočené, nejlépe přes noc. Pokud zapomeneme, zalijeme ořechy vroucí vodou na půl hodiny. Nalijeme do mixéru, přidáme špetku soli a mixujeme dohladka. Naředíme vodou podle požadované hustoty. Zamícháme všechny ostatní ingredience, sůl a citrónovou šťávu přidáme podle chuti.