menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2019/02/DSC_0286a-960x637_c.jpg

Pečený květák s kešu majonézou


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Kdo by neměl rád jednoduchá jídla, s kterými není moc práce…Květák, pečený na plechu není žádný převratný recept, ale u nás zabodoval natolik, že ho sem přidávám. Dalo by se říct, že je to smažený květák pro lenochy :-) Samozřejmě jeho zdravější verze.

Květák můžete rozdělit na jednotlivé růžičky, ale takto nakrájený  na stejnou tloušťku se rovnoměrněji propeče a vrstva strouhanky na něm lépe drží. Také se dobře servíruje, pokud ho chcete nabídnout návštěvě jen tak, třeba k vínu. Bylinky ani koření neuvádím, použití je na každém podle chuti, klidně stačí jen sůl a pepř. A věřte, že i tak překvapí svou chutí. Pečením dostane tak trochu nasládlou chuť.

Výborně se hodí s uvařeným bramborem, bulgurem, kuskusem nebo jen s bagetou. Podávat ho můžete s jakoukoliv omáčkou nebo majonézou, ale kešu omáčka je k němu fakt skvělá. A navíc tuky, které obsahuje, vašemu tělu jen prospějí.DSC_0300

Ingredience:
  • 1 květák
  • oblíbené bylinky nebo koření podle chuti může být i grilovací směs
  • sůl, pepř
  • 2 – 3 lžíce olivového oleje na zapečení květáku
  • 40 g strouhanka – asi 3 hrsti
  • 40 g strouhaného parmazánu, nebo nakrájeného na menší plátky (pro veganskou verzi vynecháme)
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 3 lžíce olivového oleje

DSC_0261

Postup:
  1. Troubu předehřejeme na horkovzduch 200 oC.
  2. Květák omyjeme a překrojíme na 2 poloviny. První polovinu položíme rozříznutou stranou na prkýnko a nakrájíme ji na cca 1,5 cm plátky, které skládáme vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. Stejně postupujeme i u druhé poloviny.
  3. Plátky posypeme solí, pepřem, bylinkami, kořením, pokapeme olejem a dáme na cca 20 – 30 min péct do trouby. Každá trouba peče jinak, ke konci hlídáme, květák by měl začít na krajích růžovět.
  4. Mezitím si v misce promícháme strouhanku s parmazánem, nasekanou petrželkou a 3 lžícemi oleje. Plech vyndáme z trouby a posypeme směsí strouhanky a parmazánu. Dopečeme cca 5 minut na 180 oC.

DSC_0285

Podáváme s omáčkou z kešu ořechů:kesu-majoneza
  • 100 g kešu namočených nejméně na 3 hodiny. Pokud je zapomeneme namočit předem, zalijeme ořechy vroucí vodou na půl hodiny
  • 2 – 3 kyselé okurky nastrouhané na jemném struhadle
  • ½ cibule najemno nakrájené
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • pepř
  • citrónová šťáva
  • bylinková sůl

kesuKešu nasypeme do hrnečku, zalijeme po okraj vodou a necháme min. 3 hodiny namočené, nejlépe přes noc. Pokud zapomeneme, zalijeme ořechy vroucí vodou na půl hodiny. Nalijeme do mixéru, přidáme špetku soli a mixujeme dohladka. Naředíme vodou podle požadované hustoty. Zamícháme všechny ostatní ingredience, sůl a citrónovou šťávu přidáme podle chuti.peceny-kvetakpeceny-kvetakpeceny-kvetakpeceny-kvetak

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">