Plněný perník
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
fíky • mandle • med • ořechy • perník • povidlaPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Recept na plněný perník jsem našla před lety v časopisu Apetit. Byl to vítězný recept čtenářky, která ho měla od své babičky. Perník jsem vyzkoušela a stal se mým oblíbeným cukrovím. Pokud máte rádi perník, povidla a oříšky, je to recept přesně pro vás…

Recept jsem trochu pozměnila, podle svých chutí a zrovna tak můžete učinit i vy. V původním perníku bylo kandované ovoce a rozinky, já naopak přidala mandle. Mouku můžete nakombinovat s celozrnnou, ale pozor na poměr, pokud dáte více celozrnné, těsto se bude trhat a bude se sním hůř pracovat.

Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 100 g másla
- 200 g moučkového cukru
- ½ sáčku prdopeče
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 lžíce medu
- 1 vejce
- 1 lžíce rumu
- 2 lžíce mléka
- 1 vejce na potření
Nádivka:
- 5 lžic povidel
- 8 lžic vlašských ořechů posekaných
- 4 lžíce nasekaných mandlí
- 4 lžíce nakrájených švestek
- 4 lžíce nakrájených fíků
- 1 lžíce citronové šťávy
- rum na namočení sušeného ovoce
- podle chuti, lze přidat rozinky, datle, kandované ovoce atd.
Postup:
- Med rozehřejeme a smícháme se všemi ingrediencemi. Zpracujeme těsto a necháme odležet přes noc v lednici.
- Švestky a fíky namočte na několik hodin do rumu, klidně také přes noc.
- Druhý den nejdříve smícháme všechny ingredience na nádivku.
- Těsto rozválíme, nakrájíme na 5 cm široké pruhy, vychází to na čtyři až pět ks, podle šířky těsta. Do středu každého pruhu po celé délce naneseme nádivku.
- Těsto přehodíme přes nádivku jako když děláme štrůdl, potřeme rozšlehaným vejcem.
- Pečeme 5 minut při 200oC, pak cca 30 min. při 170 oC dozlatova.
- Vychladlé zabalíme do alobalu, za pár dní zvláční. Krájíme těsně před servírováním, aby plátky neztvrdly.






