menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2016/12/DSC_0530-960x637_c.jpg

Plněný perník


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Recept na plněný perník jsem našla před lety v časopisu Apetit. Byl to vítězný recept čtenářky, která ho měla od své babičky. Perník jsem vyzkoušela a stal se mým oblíbeným cukrovím. Pokud máte rádi perník, povidla a oříšky, je to recept přesně pro vás…

dsc_0499Navíc je to rychlovka, žádné vykrajování a slepování, vlastně vytvoříte 4 malé štrůdlíky, upečete, necháte pár dní rozležet a nakrájíte na tenké plátky, těsně před servírováním (rozležení se může i vynechat v případě nedostatku času, ale perník nebude tak vláčný) .

Recept jsem trochu pozměnila, podle svých chutí a zrovna tak můžete učinit i vy. V původním perníku bylo kandované ovoce a rozinky, já naopak přidala mandle. Mouku můžete nakombinovat s celozrnnou, ale pozor na poměr, pokud dáte více celozrnné, těsto se bude trhat a bude se sním hůř pracovat.

dsc_0580Není to nutnost, ale čerstvě namleté koření je samozřejmě voňavější. Obyčejný mlýnek na kávu za pár stovek vám koření namele na jemno za pár vteřin. Já už bych koupené koření nepoužila. Recept na domácí koření do všech možných perníků a perníčků najdete zde.img_9436

Ingredience:
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • ½ sáčku prdopeče
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce mléka
  • 1 vejce na potření

Nádivka:

  • 5 lžic povidel
  • 8 lžic vlašských ořechů posekaných
  • 4 lžíce nasekaných mandlí
  • 4 lžíce nakrájených švestek
  • 4 lžíce nakrájených fíků
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • rum na namočení sušeného ovoce
  • podle chuti, lze přidat rozinky, datle, kandované ovoce atd.

dsc_0473

Postup:
  1. Med rozehřejeme a smícháme se všemi ingrediencemi. Zpracujeme těsto a necháme odležet přes noc v lednici.
  2. Švestky a fíky namočte na několik hodin do rumu, klidně také přes noc.
  3. Druhý den nejdříve smícháme všechny ingredience na nádivku.
  4. Těsto rozválíme, nakrájíme na 5 cm široké pruhy, vychází to na čtyři až pět ks, podle šířky těsta. Do středu každého pruhu po celé délce naneseme nádivku.
  5. Těsto přehodíme přes nádivku jako když děláme štrůdl, potřeme rozšlehaným vejcem.
  6. Pečeme 5 minut při 200oC, pak cca 30 min. při 170 oC dozlatova.
  7. Vychladlé zabalíme do alobalu, za pár dní zvláční. Krájíme těsně před servírováním, aby plátky neztvrdly.

dsc_0561dsc_0560dsc_0510dsc_0523

Komentáře

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">