
Podzimní miska
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
cuketa • dýně • fazole • žampionyPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Recepty, které netrvají déle, než se uvaří příloha, vaří se v jednom hrnci a dají se ohřívat, jsou u nás frekventované. A protože jedem pořád vege vlnu, vymyslela jsem tuhle podzimní misku. A když podzimní, nesmí v ní chybět dýně, ani houby. A aby takovouhle vegetariánskou misku chtěl jíst i masožravec, musí vypadat lákavě. A aby vypadala lákavě, musí být barevná. Takže úkol zněl jasně!
Patří do kategorie inspirací, dá se podle momentálních zásob a chutí pozměňovat. Základ tvoří cibule, dýně, houby a luštěnina. Nutně to nemusí být Hokaido, ale pro její výraznou barvu, bych ji neobměňovala. Kdyby byl podzim jako jindy, žampiony bych v obchodě přezíravě obešla a použila pořádný hřiby nebo „podoubáky“. Fazole jsem tentokrát, pro úsporu času, dala ty z konzervy. většinou používám předem namočené a uvařené luštěniny, nejraději mungo, adzuki nebo černou čočku. A místo cukety lze na závěr do hrnce hodit baby špenát nebo zelí pak choi. Miska plná vitamínů, minerálů, vlákniny, bílkovin a barev je na světě. Protože nezbylo ani trošku na pozdější ohřátí, myslím, že se povedla. Taky už jsem ji vařila znovu…
3 – 4 porce
Ingredience:
- 1 velká cibule
- ½ menší dýně hokaido
- 250 g žampionů nebo lesních hub
- 400 g červených fazolí v konzervě
- 1 cuketa
- 2 stroužky česneku
- chilli paprička podle chuti
- kousek zázvoru
- limetový list
- sůl
- 3 lžíce tamari sojové omáčky nebo sojové omáčky (ta je chuťově méně výrazná)
- olivový olej
- šťáva z limetky na dochucení
- koriandr nebo hladkolistá petržel na ozdobu
Postup:
- Cibuli nakrájíme na klínky, dýni na malé kostičky a žampiony na plátky.
- V hlubší pánvi rozehřejeme olej a cibuli pozvolna restujeme.
- Mezitím si nasekáme na jemno zázvor, česnek a chilli papričku a přidáme je k cibuli.
- Když se koření rozvoní, přisypeme dýni a plátky žampionů, promícháme, osolíme, přidáme limetový list, podlijeme troškou vody a dusíme pozvolna cca 15 minut.
- Fazole slijeme, vsypeme do pánve, ochutíme tamari omáčkou a společně ještě asi minutu povaříme, aby se chutě propojily.
- Nakonec dochutíme solí (tamari omáčkou) a limetovou šťávou a vmícháme cuketu nastrouhanou nebo nakrájenou na nudličky julienne a už nevaříme.
- Podáváme s rýží nebo s pečivem.