Pomazánka z červené řepy
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
červená řepa • LučinaPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
O tom, že je červená řepa zdravá, snad nepochybuje nikdo. O její chuti však pochybují mnozí. Za to však může doba minulá, kdy jsme ji znali pouze ve sladkokyselém nálevu nakrájenou na kostičky. Ta doba je naštěstí pryč a dneska je spoustu zajímavých receptů na její použití. Např. carpaccio, zapečená řepa nebo červená polévka
O jejích výhodách, že je to surovina pěstovaná u nás, seženete ji celý rok a pořizovací cena je nízká, snad ani psát nemusím. Ovšem o účincích na naše zdraví radši napíšu znovu. Opakování je přece matka moudrosti…Je zdrojem velkého množství vitamínů i minerálů, podporuje imunitu a pomáhá obnovovat poškozené buňky. Proto se jí také přezdívá krvavý elixír mladí. Příznivě působí na snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Křemík v ní obsažený je na pevné kosti, vlasy a nehty, má také velké množství vápníku, hořčíku, železa a zinku.
Ingredience:
- 4 ks červené řepy
- 1 cibule
- 50 g másla na usmažení cibule
- 1 balení Lučiny nebo podobný krémový sýr, popřípadě vykapaná 400 g kysaná smetana – smetanu necháte několik hodin vykapat přes plátýnko (jinak by byla pomazánka moc tekutá).
- 1 – 2 lžíce balzamikového octu, popřípadě citronové šťávy
- sůl, pepř
- hrst nasekané hladkolisté petržele
Postup:
- Uvařenou nebo upečenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostky.
- Cibuli nakrájíme na drobno a usmažíme na másle.
- Do kuchyňského sekacího robotu dáme řepu, cibuli a společně nasekáme na hrubo.
- Přendáme do misky, přidáme sůl, pepř, petržel, balzamikový ocet, lučinu a pořádně promícháme.





