menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2018/04/DSC_5832-960x637_c.jpg

Pomazánka z červené řepy


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

O tom, že je červená řepa zdravá, snad nepochybuje nikdo. O její chuti však pochybují mnozí. Za to však může doba minulá, kdy jsme ji znali pouze ve sladkokyselém nálevu nakrájenou na kostičky. Ta doba je naštěstí pryč a dneska je spoustu zajímavých receptů na její použití. Např. carpacciozapečená řepa nebo červená polévka:-)

O jejích výhodách, že je to surovina pěstovaná u nás, seženete ji celý rok a pořizovací cena je nízká, snad ani psát nemusím. Ovšem o účincích na naše zdraví radši napíšu znovu. Opakování je přece matka moudrosti…Je zdrojem velkého množství vitamínů i minerálů, podporuje imunitu a pomáhá obnovovat poškozené buňky. Proto se jí také přezdívá krvavý elixír mladí. Příznivě působí na snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Křemík v ní obsažený je na pevné kosti, vlasy a nehty, má také velké množství vápníku, hořčíku, železa a zinku.cervena-repaA teď k pomazánce. Řepu je potřeba uvařit nebo upéct, což je samozřejmě časově náročnější. Měla by se vařit v celku, aby z ní zbytečně nevytekla šťáva, podle velikosti 1–2 hodiny. Zrovna tak dlouho péct…To se navíc vyplatí, pokud zrovna pečete něco jiného. Jednotlivé kusy se zabalí do alobalu a položí na rošt do rozpálené trouby. Proto je lepší, když si ji uvaříte nebo upečete den dopředu (nebo když máte v troubě třeba koláč…). A nebo ji prostě koupíte už vařenou, to je časově nejúspornější:-). V žádném případě pomazánku nemixujte ponorným mixérem. Je potřeba, aby se zachovala hrubší struktura, kterou vytvoříte sekacím nožem v robotu. A konečnou chuť můžete doladit podle své chuti ještě bylinkami nebo třeba křenem.pomazanka-z-cervene-repy

Ingredience:
  • 4 ks červené řepy
  • 1 cibule
  • 50 g másla na usmažení cibule
  • 1 balení Lučiny nebo podobný krémový sýr, popřípadě vykapaná 400 g kysaná smetana – smetanu necháte několik hodin vykapat přes plátýnko (jinak by byla pomazánka moc tekutá).
  • 1 – 2 lžíce balzamikového octu, popřípadě citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • hrst nasekané hladkolisté petržele
Postup:
  1. Uvařenou nebo upečenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Cibuli nakrájíme na drobno a usmažíme na másle.
  3. Do kuchyňského sekacího robotu dáme řepu, cibuli a společně nasekáme na hrubo.
  4. Přendáme do misky, přidáme sůl, pepř, petržel, balzamikový ocet, lučinu a pořádně promícháme.

DSC_5822DSC_5826DSC_5837a

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">