menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2020/02/DSC_3278-960x637_c.jpg

Rendang


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Tohle jídlo nás vždycky vrátí zpátky o několik let a tisíce kilometrů na východ. Je to kořeněné, pomalu vařené hovězí maso. A je jako všechny indonéské pokrmy prostě skvělé. A tak ho čas od času uvařím a představuju si, že jsme zpátky na všech těch ostrovech.

Rendang se původně podával jako slavnostní pokrm při svatbách nebo oslavách. Podle Wikipedie byl v roce 2011 zvolen nejchutnějším jídlem na světě. Hlasovalo pro něj 35 000 osob na facebooku Travel.CNN. Ostré koření a důkladná tepelná příprava umožňují chránit maso v tropických podmínkách před zkažením. Uvádí se, že správně připravený rendang vydrží tři týdny při pokojové teplotě a až půl roku v chladničce. To jsem tedy nevyzkoušela, protože u nás zmizí o dost rychleji.

Recept jsem trochu zjednodušila, použitím červené curry pasty, která v sobě obsahuje většinu koření. Pokud nebudete mít některou ingredienci, jako např. limetový list nebo citrónovou trávu, klidně je vynechte. Pasta už je obsahuje, jen nebude chuť tak intenzivní. Jediné, co nejde ošidit, je čas. Maso se musí opravdu pomalu dusit, než se všechna tekutina vstřebá a maso se rozpadne. Ale to má na starosti sporák, takže se nemusíte bát, že by pro vás byla příprava nějak náročná. Vůně, která se bude linout celým prostorem, vás navnadí tak, že čekat takovou dobu, bude ta nejnáročnější část celého receptu…DSC_6605a

Ingredience:
  • 1- 2 kg hovězího masa  z kýty
  • 1 lžíce červené curry pasty
  • 2 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • 3 lžíce oleje
  • 1 svitek skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 stvoly citrónové trávy
  • 3 limetové listy
  • Sůl
  • 2 lžíce cukru
  • 200 g kokosu
  • 1 l kokosového mlékaDSC_6647
Postup:
  1. Cibuli, česnek a zázvor nakrájíme na malé kousky a spolu s curry pastou, olejem a cca 1 dcl vody rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou pastu. Vodu přidáváme, aby se směs dobře rozmixovala.
  2. Maso nakrájíme na kostky a v míse dobře promícháme s umixovanou pastou. Necháme alespoň 1 hodinu odležet.
  3. V hrnci, nejlépe litinovém opražíme na mírném stupni kokos do „zlatova“, musíme dát pozor, aby se nespálil, protože by zhořkl. Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme limetové listy, citrónovou trávu, skořici, badyán a cukr.
  4. Do vroucí omáčky vložíme naložené maso, osolíme, přivedeme k varu a necháme probublávat několik hodin. Podle množství masa to bude trvat 5 -7 hodin.
  5. Směs postupně zhoustne a ztmavne a maso se začne rozpadat.
  6. Podáváme s rýží.

DSC_3260DSC_3265DSC_3263

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">