
Ricottový koláč
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
mandle • ovoce • ricottaPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Letos jsme si užili ovoce z naší zahrady, nebo od našich kamarádů, opravdu hodně, protože příroda byla štědrá. Co jsme nestíhali sníst hned, je ve špajzu v podobě marmelád, a nebo šlo do koláčů a dezertů. Přes léto jsou prostě ovocné koláče nejlepší…
Většinou to mám tak, že zkusím nějaký nový recept a pokud nám zachutná, dělám ho tak dlouho, než se nám přejí. Pak přicházejí na řadu ty staré, léty osvědčené recepty, jako třeba jogurtový koláč, nebo drobenkový s tvarohem. Ale tenhle jednoduchý, rychlý a vláčný koláč z ricotty se nám ještě nepřejedl. A to jsme ho jedli celé léto s lecjakým ovocem. Pokaždé chutnal skvěle.
Nahoru jsem tentokrát udělala mandlovou drobenku, stejně tak můžete dát tu klasickou (já ji vylepšuju jemnými ovesnými vločkami a lžicí mandlových lupínků). Bez drobenky, jen tak s ovocem, taky nic nezkazíte. A myslím, že jsme s koláčem ještě neskončili. Švestky (vyzkoušeno) a jablka, která právě dozrávají, na něm budou taky výborná. Pokud byste chtěli koláč na velký plech, dávku zdvojnásobte.
Ingredience:
- 2 vejce
- 80 g cukru
- 250 g ricoty
- 50 g másla
- 100 g hrubé mouky
- 2 lžičky prdopeče z vinného kamene (½ pytlíku)
Mandlová drobenka:
- 25 g másla
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce mletých mandlí
- 1 lžíce mandlových lupínků
2-3 broskve, podle velikosti, nebo jiné ovoce
Postup:
- Do mísy dáme vejce, ricottu a cukr a šleháme dohladka.
- Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
- V malé misce promícháme mouku s prdopečem a vmícháme do krému.
- Nakonec přilijeme zchladlé máslo a dobře promícháme v hladké těsto, které rozetřeme do koláčové formy – má hustší konzistenci, než jiná koláčová těsta.
- Nahoru vyskládáme ovoce a posypeme drobenkou, kterou jsme vytvořili prsty smícháním studeného másla, cukru a mandlí.
- Pečeme na 180 oC cca 45 minut.