
Rukolové pesto
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
česnek • parmazán • rukolaPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Rukolu jsem poprvé ochutnala před mnoha lety, kdy nám ji přivezli kamarádi. Vypěstovali ji na své zahradě, byla obrovská, strašně hořká a nedala se jíst! Ovšem po čase se začala objevovat v obchodech, měla mnohem menší lístky, tak jsem se ji odvážila koupit. Hořká byla jenom malinko a já se do ní zamilovala. Její lehce štiplavá chuť dodá každému salátu šmrnc.
Protože je velmi nenáročná, už ji pěstuji i na své zahradě. Vlastně je to takový plevel, který postupem času nacházím na místech, kde se mi to vůbec nelíbí…třeba mezi kameny na cestě. Ale výborná je pořád, jen se musí včas stříhat, čím větší a starší listy, tím víc hořkne.
Asi vás překvapí, že rukola je příbuzná s kapustou, brokolicí, ředkvičkou i kedlubnou. Už méně překvapující je, že obsahuje spoustu vitamínu C a beta-karotenu. Její listy posilují imunitu a působí proti únavě. Pomáhá čistit krev detoxikovat játra a podporuje trávení. Z kořene se může připravit odvar na zažívací problémy.Pesto z rukoly je rychlovka, která se dá použít na těstoviny, saláty, carpaccio z řepy, ale i na to pravé z hovězí svíčkové. My ho navíc máme rádi jen tak, namazané na nasucho upečených topinkách, nebo do něj namáčíme čerstvou bagetu. Původně se ingredience rozdrtily v hmoždíři, ale kdo by se s tím dnes zdržoval…Prostě ingredience vložíte do nádoby, ponoříte ponorný mixér, na chvíli zapnete a máte hotovo. Super rychlovka!
Ingredience:
- svazek rukoly (balíček 125 g)
- 20 g piniových oříšků (můžete nahradit slunečnicovými semínky)
- 100 ml olivového oleje
- 40 g nastrouhaného parmazánu
- 1-2 stroužky česneku (dávám jen jeden malý, aby pesto provoněl, pokud vám syrový česnek nečiní potíže, dejte 2 stroužky)
- sůl, pepř
Postup:
- Omytou rukolu, piniové oříšky a česnek vložíme do nádoby a ponorným mixérem rozmixujeme. Hrst rukoly můžeme nechat na ozdobu. Postupně přilijeme olivový olej podle potřeby na požadovanou konzistenci.
- Přidáme strouhaný parmazán a ještě krátce promixujeme.
- Dochutíme solí a pepřem. Parmazán je slaný, proto solíme opatrně, abychom nepřesolili.
Použití:
- Vmícháme do uvařených těstovin a na talířích zdobíme hoblinkami parmazánu a rukolou.
- Potřeme jím připravené plátky řepy nebo hovězí svíčkové.
- Podáváme k salátu, chlebu, topinkám.