Ryba v papilotě
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
cherry rajčátka • cuketa • lilek • rybaPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Pečící papír je vynález vynálezů. Žádné špinění, připékání a hlavně vymazávání plechů a jiných pečících nádob. A taky se do něj mohou zabalit různé suroviny, pořádně se zaváží nebo zakolíčkují a balíček plný chutí a vůní se za chvíli vyndá z trouby. Říká se tomu Papilota, papírová nebo alobalová kapsa, která se zapéká v troubě. Samotný strávník si papilotu otevře a pára, která se na něj vyhrne, je tak prvním „chuťovým“ požitkem.
Proto je ryba v balíčku neboli papilotě takové malé překvapení. Nikdo totiž neví, co ho po rozbalení čeká. Patří do kategorie receptů, kde není nutné nic vážit a ani se držet všech ingrediencí. Stačí prostě použít suroviny, které máte rádi, nebo které se nacházejí ve vašich zásobách. Příprava je celkem jednoduchá, vše zabalíte do pečícího papíru a jenom šoupnete do trouby. Balíčky si můžete připravit i s předstihem a dát péct později.
Ideální lehké jídlo pro letní večery. Rozhodně je to alternativa ke grilování, které zrovna v těchto vedrech není moc příjemné. Trouba pěkně za zavřenými dveřmi odvede svoji práci, vykouzlí zdravější verzi pokrmu a nikdo se navíc nepotí. Za 20 minut je hotovo, stačí dobrá bagetka nebo pár brambor a hostina může začít.
Protože máme rádi ostřejší chutě, i papilota je mírně asijská….Lilek je moje oblíbená ingredience, ale ten je potřeba i s cibulí osmažit. Příprava balíčku v troubě je vlastně podobná vaření v páře a cibule ani lilek by nestihly změknout. Navíc orestováním získají lepší chuť. Pokud se nechcete restováním zdržovat, určitě vynechte tyto dvě ingredience a místo nich použijte třeba cuketu, papriku nebo fenykl. Taky můžete přidat brokolici,baby špenát, olivy, ančovičky, kapary…
4porce
Ingredience:
- 4 filety ryby – použila jsem pstruha lososovitého
- 2 – 3 cibule, podle velikosti
- ½ lilku
- ½ cukety
- 250 g cherry rajčátka
- 1 stonek citronové trávy
- chilli paprička
- 1 limeta nebo citron
- bylinková sůl
- 4 ks pečící papír
Postup:
- Cibuli nakrájíme na osminky, lilek na kostičky a osmažíme na oleji, přidáme kousky citrónové trávy a nasekanou chilli papričku, chvíli společně restujeme, aby se chutě propojily. Osolíme.
- Připravíme si pečící papír, na něj rozdělíme směs lilku a cibule, nakrájenou cuketu, překrojená rajčátka a posolíme.
- Nahoru položíme posolené kousky ryby kůží nahoru a limetku nakrájenou na malé dílky.
- Papír buď zabalíme do úhledného balíčku a zajistíme dřevěnými kolíčky, nebo zavážeme nití do měšců a dáme péct do vyhřáté trouby na 2000C cca 20 min.