
Rybí miska
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
cuketa • kokosové mléko • lososPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Komu by se chtělo stát ve vedru u plotny? V takový dny u nás vítězí úplně ty nejjednodušší a hlavně rychlé recepty. Velká miska nějakého salátu, nebo jen rajčata s mozzarellou, by mi úplně stačily každý den. Ale nevím, co by na to řekl zbytek rodiny…A tak přicházejí na řadu moje oblíbené letní misky.
Jejich základem je omáčka z kokosového mléka, která dochutí jakoukoliv zeleninu, kousky masa nebo ryby, houby a luštěniny. A to všechno zvlášť nebo dohromady, podle chutí a zásob. Další recept, který ani nevážím ani neměřím, ingredience přidávám podle sezóny.…A nahoru stačí přidat podle chuti koriandr, petržel, semínka nebo čerstvou zeleninu. Jídlo tím dostane další chuťový rozměr a navíc vypadá lákavěji.
Ingredience:
- 400 g filet losososvitého pstruha, nebo jakékoliv ryby bez kostí
- ½ lilku
- 1½ – 1 cuketa, podle velikosti
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 stvol citronové trávy
- 250 ml kokosového mléka
- 2 limetové listy
- 1 chilli paprička
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce sojové nebo rybí omáčky
- sůl
- limetová šťáva na dochucení
- na ozdobu koriandr, hladkolistá petržel, jarní cibulka nebo kousky čerstvé zeleniny a semínka podle chuti
Postup:
- Nejdříve nakrájíme cibuli a lilek na kostičky, česnek, citronovou trávu a chilli papričku nadrobno.
- Do hluboké teflonové pánve (jiný nepřilnavý povrch) dáme nasucho opékat kostky lilku. Když začne hnědnout, přidáme olivový olej a ještě chvíli restujeme (lilek dáváme nejdříve bez oleje, aby nenasál tolik oleje).
- K lilku přidáme cibuli, necháme ji zesklovatět, přisypeme česnek s chilli a citrónovou trávou. Společně chvíli restujeme, až se česnek rozvoní. Pozor, aby se nepřipálil, zhořkl by.
- Osolíme, zalijeme kokosovým mlékem a necháme 10 min. vařit.
- Lososa nakrájíme na kousky, přidáme do omáčky, společně ještě pár minut povaříme, dochutíme sojovou nebo rybí omáčkou, cukrem a limetkou.
- Nakonec vmícháme cuketu nakrájenou na nudličky julienne, už nevaříme.
- Podáváme s rýží, rýžovými nudlemi nebo soba nudlemi. Zdobíme čerstvými bylinkami nebo zeleninou a semínky.