menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2018/06/DSC_6484-960x637_c.jpg

Rýžový nákyp


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Náš kamarád Martin má rád sladký jídla. Kdykoliv si někde dá buchtičky se šódo, šišky s mákem nebo rýžový nákyp, posílá všem fotku a rozplývá se blahem. Celou dobu jsme se mu tak trochu posmívali…až do jedné jeho oslavy. Kamarádka mu totiž přinesla vlastnoručně, s láskou upečený nákyp! No a světe div se, většina přítomných se nákypu omluvila, že jím tak pohrdala. Byl totiž vynikající.

ryzovy-nakypTak jsem se rozhodla, že mu reputaci pozvednu i u nás doma. K mému překvapení ho děti, dokonce i manžel, vychválili do nebes, a tak jsem ho od té doby pekla už mockrát. Verze s meruňkami nám chutná nejvíce, kyselost meruněk vyváží sladkou chuť rýže. ryzovy-nakypMnožství je spíše orientační, jestli přidáte víc cukru, nebo dáte třtinový, místo meruněk švestky, nebo i jiné ovoce, případně kompotované i sušené, je jen na vás. Patří vlastně do kategorie jídel, které dělali naše babičky od oka, nebo ze zbytku kaše. V původních receptech se uvádí postup, kdy se máslo tře s cukrem a žloutky, sníh ušlehá zvlášť a ještě se nakonec může celý povrch pokrýt bílkovou čepicí a nechá 10 min zapéct. Já jsem v rámci časových úspor postup zjednodušila a myslím, že mu to na chuti ani konzistenci nijak neubralo. Jen je důležité vejce s cukrem ušlehat do opravdu husté pěny.ryzovy-nakypNákyp je dobrý teplý i studený, pokud ho chcete použít jako dezert, vypadá lépe zapečený v jednotlivých mističkách. Meruňky právě dozrávají, tak šup s nimi do nákypu:-) A Evi, díky, že jsi ze škatulky, co nikdy nebudu jíst (po zkušenostech ze školní jídelny), tuhle dobrotu vyšoupla na světlo… :-)

Ingredience:
  • 300 g kulatozrnné rýže
  • cca 1 l plnotučného mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • 100 g cca 5 lžic  cukru

ryzovy-nakypryzovy-nakyp

Postup:
  1. Rýži propláchneme vařící vodou, abychom ji zbavili škrobu, přendáme do hrnce a zalijeme mlékem. Přidáme špetku soli a lžíci cukru a za stálého míchání přivedeme k varu. Stupeň snížíme na minimum a necháme pomalu vařit do změknutí rýže. Trvá to cca 20 minut. Musíme dát pozor, aby mléko neuteklo a rýže se nepřipálila. Někdy je potřeba dolít trochu mléka.
  2. Uvařenou rýžovou kaši přendáme do větší mísy, vmícháme do ní máslo a necháme vychladnout.
  3. Mezitím ušleháme vejce s cukrem do husté pěny, až je opravdu bílá a hustá. Trvá to několik minut.
  4. Zapékací mísu, nebo malé mističky vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, nebo mletými mandlemi, kokosem apod. (pro bezlepkovou verzi).
  5. Do kaše postupně přimícháme vyšlehaná vejce (přimíchávám je asi na čtyřikrát). Kdyby se vaječná pěna přidala celá, hůře by se rýže promíchávala. První částí se rýže nadlehčí a pak už se jen lehce promíchává stěrkou, aby pěna zůstala našlehaná.
  6. Polovinu směsi nalijeme do zapékací mísy, nebo lžící plníme mističky, poklademe rozpůlenými meruňkami a navrstvíme druhou část směsi.
  7. Pečeme v předehřáté troubě cca 30 – 45 minut na 1800C. Záleží v jak velké nádobě a v jaké vrstvě nákyp máte. Čím větší vrstva, tím je potřeba déle péct. Lepší je vytvořit nižší vrstvu nákypu ve větší zapékací misce. Pokud začne povrch hnědnout moc brzy, stačí přikrýt nádobu alobalem.

ryzovy-nakypryzovy-nakypryzovy-nakyp

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">