menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/05/DSC_4293-960x637_c.jpg

Salát s hlívou a pomerančem


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Tak to vypadá, že snad konečně jaro přichází…a na náš stůl tím pádem přistávají saláty jako hlavní chod. Tenhle salát je taková rychlovka, kterou máme moc rádi. Výhodou je, že se připravuje z ingrediencí, které se dají pořídit celý rok a chutnají pořád stejně, na rozdíl od takových zimních rajčat. Pokud náhodou nenarazíte na super kyselé pomeranče.

hliva-ustricnaHlíva ústřičná je taková superpotravina. Našemu organizmu velice prospívá, podporuje imunitu i zažívání.  Když si přečtete všechny ty účinné látky, na co všechno mají vliv a co léčí, zmocní se vás pocit, že byste si hlívu měli dávat každý den. Ne náhodou se z ní vyrábí tolik doplňků stravy. Nevím, jestli jsou všechny ty účinky pravdivé, ale pravdou je, že její chuť je výborná.salat-pomeranc-hlivaU všech salátů je zálivka velice důležitá, protože jeho chuť dotváří. Zálivku většinou připravuji od oka, ale vždycky ji pořádně promíchám a hlavně ochutnám. Musí být sladkokyselá a výrazná, protože přidáním zeleniny se rozředí. Zálivku je nutné přidat do salátu až těsně před podáváním, aby listy nezhadrovatěly. Vše si můžeme připravit dopředu a těsně před servírováním jen promíchat a nazdobit na talíře. Zálivka vydrží v lednici minimálně 2 dny.salat-pomeranc-hliva

2 porce

Ingredience:
  • směs listových salátů
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje na restování
  • 1 ½  pomeranče

Zálivka:

  • Šťáva z ½ pomeranče
  • lžička hořčice, francouzské stačí ½ lžičky, je výraznější
  • sůl (s ní opatrně, podle chuti hořčice)
  • pepř
  • podle chuti lžička cukru
  • 4 lžíce olivového oleje
Postup:
  1. Nejdříve nakrájíme cibuli na drobno a dáme ji restovat na lžíci olivovového oleje, když zesklovatí přidáme do pánve nakrájenou hlívu. Společně restujeme, hlíva pustí trochu vody, přikryjeme pokličkou, vodu necháme vydusit. Stačí cca 5 – 10 minut. Osolíme a opepříme.
  2. Mezitím si připravíme zálivku. Vymačkáme šťávu z ½ pomeranče, nalijeme do skleničky (nejlépe se šroubovacím uzávěrem), přidáme všechny ostatní ingredience a pořádně protřepeme, aby se vše spojilo.
  3. Zbylé pomeranče oloupeme, neměla by na nich zůstat bílá šlupka. Nožem okrájíme povrch, aby zbyla jen dužina. Pomeranče rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
  4. Ve větší míse promícháme salát se zálivkou (ruka je na to nejlepší nástroj) a přendáme ho do talířů.
  5. Na salát nazdobíme podél okraje plátky pomerančů a doprostřed nandáme vychladlou hlívu.

salát-hliva-pomerancsalat-hliva-pomerancsalat-hliva-pomeranc

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">