menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/12/DSC_2331-960x637_c.jpg

Slané bramborové necukroví


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Moje babička byla výborná kuchařka, ke které jsem celé dětství, místo do školní jídelny, chodila na obědy. Kromě toho o víkendech zásobovala celou rodinu sladkými dobrotami. A o Vánocích samozřejmě napekla pro všechny snad 100 druhů cukroví. Takže jsme ho doma nepekli…až na jeden druh. A tím byly tyhle slané bramborové sušenky.

A musím přiznat, že byly, kromě vosích hnízd, nejoblíbenější. Není se taky čemu divit. V té záplavě sladkostí už od Mikuláše, si každý radši dal něco slaného. Proto jsme pekli několik dávek a před Silvestrem máma zadělala na další. Můžou se péct kdykoliv, jen tak k vínu chutnají skvěle. I když co se týče kalorií, myslím, že si s chipsama nezadají, protože másla je v nich hodně…ale když jsou tak dobrý!bramborove-necukroviZ těsta se můžou vykrajovat jakékoliv tvary, ale vzhledem k tomu, že se potírají rozšlehaným vejcem, nejpraktičtější je rozřezat je rádlem na čtverečky nebo obdélníčky. Pak je v celých řadách přenést nožem na plech, potřít vejcem a teprve poté rozdělit na jednotlivé kousky. Nakonec se sypou solí a kořením. Já mám nejradši sůl a čerstvě mletý pepř.

Ingredience:
  • 200 g vařených strouhaných brambor
  • 200g hrubé mouky
  • 150 g másla
  • ¼ lžičky soli
  • pár strouhnutí muškátového ořechu
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • sůl, pepř/bylinky/kořenící směs podle chuti

DSC_2296

Postup:
  1. Uvařené brambory nejlépe z minulého dne protlačíme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Přidáme k nim mouku promíchanou s muškátovým oříškem a troškou soli. Před pečením sušenky sypeme solí, proto ji do těsta dáváme jen opatrně.
  3. Přidáme změklé máslo a vypracujeme nejlépe rukama nebo v robotu vláčné těsto. Necháme ho odležet v lednici nejlépe přes noc.
  4. Těsto vyválíme a rádlem nařežeme čtverečky nebo tyčinky, které přesuneme nožem na plech. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme solí a pepřem, nebo kořením.
  5. Pečeme dorůžova cca 15 min. při 180 oC.

TIP:

Výborná je sůl Maldon např uzená nebo ochucené soli Flor de Sal de Mallorca. Může se použít i směs na grilování, ale pozor, pokud obsahují papriku, může zhořknout.bramborove-necukrovibramborove-necukrovibramborove-necukrovibramborove-necukrovi

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">