menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2017/02/DSC_2759-960x637_c.jpg

Španělský koláč


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

neboli Tarta de Santiago. Tak zní oficiální název výborného koláče, který je registrovaný pod tímto ochranným názvem v rejstříku chráněného zeměpisného označení od roku 2006. Zde je i zanesena původní receptura, v které není ani mouka, ani máslo, natož spodní vrstva z křehkého těsta, jak uvádějí některé recepty na internetu.  Dort musí obsahovat minimálně 33% procent mandlí, dokonce i z určitého středomořského druhu. V podstatě jde o tři ingredience vejce, cukr a mandle ve stejném poměru. Naprosto jednoduché a dokonalé.DSC_2727Autentický Santiago koláč musí mít kulatý tvar a siluetu kříže, symbolu rytířského řádu sv. Jakuba z Compostely. Tradičně se peče u příležitosti velikonoční pouti do Santiago de Compostela a jeho původ sahá až do středověku.DSC_2742Kříž je na povrchu vysypaný moučkovým cukrem. Vlastně nejsložitější na celém receptu je vystřižení šablony kříže. Takže pokud se vám do toho nechce, klidně kříž vynechte a povrch dortu posypte celý. Na chuti to nepoznáte a pokud dort nebudete prodávat, nikdo vás žalovat nebude:)))

A jak se dostal až ke mně na blog? Při naší cestě na Tenerife jsme ho ochutnali v jedné místní kavárně. Byl domácí (dokonce bez kříže) a byl fantastický. Úplně mě dostala ta jeho marcipánová chuť a vláčnost. Museli jsme si dát ještě další kousek a samozřejmě propátrat, co je zač…Paní majitelka neuměla ani slovo anglicky, ale o to byla příjemnější a autentičtější…takže hned po návratu jsem prolustrovala internet, abych našla recept a už ho několikrát pekla.

Než nějaký recept publikuji, musím ho pořádně prověřit a odzkoušet, aby fungoval. Zde je výsledek, který nám nejvíc připomínal ten ve Vilaflor. Bez skořice, dezertního vína nebo brandy (ingredience, které některé recepty uvádějí) a bez šlehání bílků zvlášť… A ještě jedna jeho výhoda, druhý nebo třetí den je snad ještě lepší, než čerstvě upečený. Popravdě je lepší ho upéct a nechat aspoň 1 den schovaný (pokud se vám povede utajit ho před zbytkem rodiny), protože se proleží a jeho chuť je ještě lepší.IMG_5066IMG_0465DSC_1243IMG_0283

Ingredience:
  • 200 g strouhaných loupaných mandlí
  • 4 vejce velikosti M (váží 200 g)
  • 160 g cukru (cukru jsem trochu ubrala, mělo by ho být také 200 g, ale koláči to neublížilo, i tak je až dost sladký)
  • kůra z 1 bio citronu nebo pomeranče
  • moučkový cukr na posypání
  • ušlehaná šlehačka na servírování (nemusí být)
Postup:
  1. Vejce dáme do mísy spolu s cukrem a vyšleháme do husté pěny.
  2. Strouhané mandle dobře promícháme s nastrouhanou kůrou a lehce vmícháme do pěny.
  3. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme ji moukou, pokud potřebujeme bezlepkovou verzi, nevysypeme moukou, ale vyložíme pečícím papírem.
  4. Směs vlijeme do připravené formy a pečeme 25 min při 180 oC.
  5. Po vychladnutí koláč vyjmeme z formy, položíme na něj vystřiženou šablonu kříže a posypeme vrstvou moučkového cukru. Na konec opatrně šablonu odebereme.DSC_2768DSC_2787DSC_2790DSC_2905

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">