
Španělský koláč
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
mandlePDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
neboli Tarta de Santiago. Tak zní oficiální název výborného koláče, který je registrovaný pod tímto ochranným názvem v rejstříku chráněného zeměpisného označení od roku 2006. Zde je i zanesena původní receptura, v které není ani mouka, ani máslo, natož spodní vrstva z křehkého těsta, jak uvádějí některé recepty na internetu. Dort musí obsahovat minimálně 33% procent mandlí, dokonce i z určitého středomořského druhu. V podstatě jde o tři ingredience vejce, cukr a mandle ve stejném poměru. Naprosto jednoduché a dokonalé.Autentický Santiago koláč musí mít kulatý tvar a siluetu kříže, symbolu rytířského řádu sv. Jakuba z Compostely. Tradičně se peče u příležitosti velikonoční pouti do Santiago de Compostela a jeho původ sahá až do středověku.
Kříž je na povrchu vysypaný moučkovým cukrem. Vlastně nejsložitější na celém receptu je vystřižení šablony kříže. Takže pokud se vám do toho nechce, klidně kříž vynechte a povrch dortu posypte celý. Na chuti to nepoznáte a pokud dort nebudete prodávat, nikdo vás žalovat nebude:)))
A jak se dostal až ke mně na blog? Při naší cestě na Tenerife jsme ho ochutnali v jedné místní kavárně. Byl domácí (dokonce bez kříže) a byl fantastický. Úplně mě dostala ta jeho marcipánová chuť a vláčnost. Museli jsme si dát ještě další kousek a samozřejmě propátrat, co je zač…Paní majitelka neuměla ani slovo anglicky, ale o to byla příjemnější a autentičtější…takže hned po návratu jsem prolustrovala internet, abych našla recept a už ho několikrát pekla.
Než nějaký recept publikuji, musím ho pořádně prověřit a odzkoušet, aby fungoval. Zde je výsledek, který nám nejvíc připomínal ten ve Vilaflor. Bez skořice, dezertního vína nebo brandy (ingredience, které některé recepty uvádějí) a bez šlehání bílků zvlášť… A ještě jedna jeho výhoda, druhý nebo třetí den je snad ještě lepší, než čerstvě upečený. Popravdě je lepší ho upéct a nechat aspoň 1 den schovaný (pokud se vám povede utajit ho před zbytkem rodiny), protože se proleží a jeho chuť je ještě lepší.
Ingredience:
- 200 g strouhaných loupaných mandlí
- 4 vejce velikosti M (váží 200 g)
- 160 g cukru (cukru jsem trochu ubrala, mělo by ho být také 200 g, ale koláči to neublížilo, i tak je až dost sladký)
- kůra z 1 bio citronu nebo pomeranče
- moučkový cukr na posypání
- ušlehaná šlehačka na servírování (nemusí být)
Postup:
- Vejce dáme do mísy spolu s cukrem a vyšleháme do husté pěny.
- Strouhané mandle dobře promícháme s nastrouhanou kůrou a lehce vmícháme do pěny.
- Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme ji moukou, pokud potřebujeme bezlepkovou verzi, nevysypeme moukou, ale vyložíme pečícím papírem.
- Směs vlijeme do připravené formy a pečeme 25 min při 180 oC.
- Po vychladnutí koláč vyjmeme z formy, položíme na něj vystřiženou šablonu kříže a posypeme vrstvou moučkového cukru. Na konec opatrně šablonu odebereme.